Huis-aan-huiskrant plaatst advertentie vol met ’fake news’ over coronavaccin, uitgever ’distantieert zich compleet’ van inhoud

De omstreden advertentie.

Rutger de Quay
Katwijk

Een dubieuze advertentie in de Katwijkse huis-aan-huiskrant ’Katwijk Speciaal’ deed afgelopen week nogal wat wenkbrauwen fronsen. In de advertentie werden aantoonbare onjuistheden over het coronavaccin verspreid. Volgens de uitgever gaat het om een ’misplaatste en misleidende’ advertentie die ’per ongeluk’ is geplaatst.

Op een paginagrote advertentiepagina staan naast elkaar twee advertenties. In één van hen wordt onder de kop ’neveneffecten’ van het ’covidvaccin’ tal van vermeende neveneffecten genoemd. Op Twitter maakte een foto van de advertentie nogal wat reacties los. ’In Katwijk staat het fake news gewoon in de krant?’ en ’Dat men het afdrukt is nogal van de pot gerukt’, en zo verder.

De advertentie is extra brisant, omdat deze geplaatst is na een aantal pagina’s waarin de gemeente Katwijk haar gemeentenieuws verspreidt. De advertentie is tevens geplaatst in andere huis-aan-huiskranten in de Bollenstreek van dezelfde uitgeverij, uitgeverij Verhagen.

Het zou ’officiële data van het Amerikaanse FDA’, de waakhond die gaat over het testen en toelaten van medicijnen in de VS, zijn. Onder de vermeende bijwerkingen vallen volgens de advertentie ’overlijden, beroerte, hartfalen, hersenaandoeningen, spasmes, problemen bij zwangerschap en geboorte en artritis’.

’Volledig in overeenstemming met hoge normen’

Dat staat haaks op een officiële publicatie die de FDA in augustus 2021 publiceerde, waarin de dienst schrijft: ’de bevolking kan erop vertrouwen dat we dit vaccin snel hebben goedgekeurd, maar dat het volledig in overeenstemming was met de bestaande hoge normen voor vaccins en medicijnen in de VS’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op beide advertenties prijkt de naam van de website ’Stop World Control’, een collectief dat wil ’bewijzen’ dat het vaccin en de pandemie een ’levensbedreigende misinformatiecampagne’ is die ’die op de hele mensheid wordt losgelaten’. Op de website wordt een ’dokter’ geciteerd, wiens uitspraken feitelijk onjuist zijn gebleken. De domeinnaam van het collectief staat geregistreerd bij een domeinregistratiebedrijf in Canada, er staat geen contactpersoon vermeld.

’Hij is de weg kwijt’

Achter de website schuilt, onder meer, ene David Sorensen. Het Nieuw Israëlitisch Weekblad analyseerde onder de kop ’Apostel van de jodenhaat’ eerder enkele van zijn uitspraken, onder meer dat de staat Israël is ’opgericht door atheïsten en vrijmetselaars, die mensen vermoorden om hun goddeloze staat op te richten’.

De stichting Christenen voor Israël liet een statement uitgaan waarin het ’nadrukkelijk afstand’ neemt van het ’antisemitisme’ van Sorensen: ’Hij is de weg kwijt’, luidt de kop.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op zijn eigen website noemt de Stop World Control-initiatiefnemer zichzelf ’evangelist’ en is hij tevens auteur van enkele boeken waarin de evolutietheorie betwist wordt. Poynter, een Amerikaanse denktank en trainingsorganisatie voor journalisten, weerlegde in februari 2021 nog de uitspraak van Sorensen dat het vaccin ’ontwikkeld is door Bill Gates om de wereld te ontvolken’.

Sorensen noemt zichzelf op Facebook ’een apostel van Jezus Christus en is getrouwd met Renate, een profetes die het hart van God vertolkt’. Op zijn pagina regent het onwaarheden. Hij heeft het over ’rapporten’ met ’tientallen onthullingen over gedwongen injecties’.

In de reacties onder het bericht regent het aan lovend commentaar.

In een ander bericht toont hij een afbeelding, die afkomstig zou zijn van ’de CIA, het Amerikaanse leger, NASA, enz.’ en zou bewijzen dat de aarde plat is. Sorensen deelde tevens een link naar een artikel waarin beweerd wordt dat ’Beatrix en de politieke top betrokken zijn bij het ritueel vermoorden van kinderen’. En zo gaat het eindeloos door.

’Serieuze vergissing’

Een medewerker van de krant - „Graag geen naam, want ik ontvang al doodsbedreigingen” - zegt dat het gaat om een „hele serieuze vergissing”, al wordt er niet toegelicht hoe die vergissing precies tot stand gekomen is. Dikwijls worden in printmedia advertenties met onwaarheden erin geweigerd, of leidt dat teminste tot nader onderzoek.

De directeur van de uitgever achter de krant publiceerde donderdagochtend een statement op de site. „Tot onze spijt stond er vorige week een artikel in de krant omtrent Covid en kanker. De inhoud van dit artikel is misplaatst en misleidend. Als bedrijf distantiëren wij ons compleet van de inhoud van dit artikel. Gedane zaken nemen geen keer. Wij hebben er, net als vele lezers, aanstoot aan genomen. Wij zullen nog meer dan wij al deden, aandacht schenken aan de inhoud van betaald aangeleverde content voordat wij tot plaatsing over gaan.”

„Wij zijn ons terdege bewust van de rol die wij hebben in de lokale samenleving. Juist daarom spijt het ons zeer dat deze informatie middels onze kanalen is verspreid”, aldus directeur Verhagen van de uitgeverij Verhagen in Katwijk. Ten tijde van publicatie van dit artikel, stonden de gewraakte advertenties nog zichtbaar in de digitale versie van de huis-aan-huiskrant. De uitgever heeft in de loop van de donderdagmiddag de gehele digitale versie van de krant verwijderd.

Op dezelfde pagina prijkt een advertentie van ’Hooijmans Zonwering’ in Noordwijkerhout. Frank Hooijmans zegt „positieve reacties” te hebben ontvangen op de gewraakte advertenties. „Iedereen mag het vanaf ’de andere kant’ bekijken. Ik heb zelf meegemaakt dat medicijnen niet blijken te werken”, zegt hij.

Meningsuiting

Een woordvoerder van de gemeente Katwijk zegt ’nogal geschrokken’ te zijn toen zij de advertenties onder ogen kregen. „Ik heb nét met de hoofdredacteur gesproken en het is een menselijke fout. Ik vroeg ook aan hem: ’in hoeverre valt dit onder de vrijheid van meningsuiting’, want als gemeente willen wij hier niet mee geassocieerd worden. Gelukkig erkent de uitgever de fout en steken zij de hand in eigen boezem. Daarmee is voor ons de zaak af, al is het natuurlijk erg vervelend en onwenselijk.”

Een woordvoerder van het openbaar ministerie kan niet ingaan op de vraag of de advertentie mogelijk strafbaar is. „In algemene zin is de vrijheid van meningsuiting heel groot. De strafrechtelijke grenzen liggen bij opruiing, bedreiging, belediging, smaad en laster.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.