Succesvolle Esports Game Arena in Alphen viert vierjarig bestaan: ’Ik ben van het doen en uitproberen’

Thomas Runhart, eigenaar van Esports Game Arena: „In plaats van dat het mij als ondernemer economisch zou helpen, zit die coronacheck mij juist in de weg.”© Foto Thomas Runhart

Tom Mentink
Alphen aan den Rijn

Ter gelegenheid van het vierjarig bestaan van de Esports Game Arena op de Raadhuisstraat kwamen woensdag honderden mensen uit Alphen aan den Rijn en omstreken naar de ’gamebar’.

Enkele kinderen staan woensdagmiddag te dansen op het podium tijdens de videogame Just Dance, hun ouders kijken toe of doen deels mee. Gamen is duidelijk voor alle generaties. „En vanavond staat er nog een gamersquiz op het programma met mooie prijzen”, vult Thomas Runhart aan. Hij is eigenaar en oprichter van de Esport Game Arena, die in het pand zit van videogameswinkel Gamemania.

Runhart (37), zelf geboren en getogen Alphenaar, startte in 2017 de Game Arena met het doel om gamers bij elkaar te brengen: een eigen gemeenschap creëren. Zijn verdienmodel bestaat uit het klanten tegen betaling videospellen laten spelen, in combinatie met inkomsten uit horeca.

„Zelf was ik ook een fanatiek gamer, maar ik sprak altijd af met vrienden thuis. Ik wilde een plek maken waar we elkaar konden ontmoeten, waar ook toernooien gespeeld konden worden om wat meer uitdaging te krijgen. Natuurlijk bestond er online al een sociale gemeenschap, maar elkaar in het echt zien geeft toch een andere interactie.”

Extreem moeilijk

Inmiddels is de Esports Game Arena niet meer weg te denken uit het centrum van Alphen aan den Rijn. Gamers, en vooral jongeren, weten de weg te vinden naar de Raadhuisstraat. Al lag dat gedurende de coronacrisis even stil. „We hebben het in die periode extreem moeilijk gehad”, vertelt Runhart. „We zijn nog steeds een jong bedrijf, dus we hadden niet veel reserves. Daarom moest ik creatief zijn. Gelukkig zijn er andere partijen die ons hielpen, zoals TOPdesk, een servicedesk voor ICT-problemen. Dat bedrijf wilde werknemers werven binnen de gamecommunity.”

Daarnaast organiseerde Runhart internettoernooien via een online platform. „Dat is best wel snel gegroeid, we zitten nu op zesduizend gamers. De finales deden we dan soms wel hier op locatie toen het weer mogelijk was. Zo konden we toch nog een beetje doorgaan.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Ook kinderen doen druk mee aan de festiviteiten.© Tom Mentink

CoronaCheck

De Esports Game Arena is pas sinds enkele maanden weer volledig open. September was vooral een drukke maand, maar in oktober vallen de bezoekersaantallen flink tegen. „Mede veroorzaakt door de CoronaCheck”, denkt Runhart. „Mensen komen vaak in groepen hierheen. Als er dan één tussenzit die niet gevaccineerd is en weigert een coronatest te doen, dan komen ze allemaal niet. Dat is hun goed recht.”

Runhart hoopt daarom dat die maatregel snel verdwijnt. „In plaats van dat het mij als ondernemer economisch zou helpen, zit die coronapas mij juist in de weg. De Gamemania-zone, de winkel dus, loopt deze maand dan weer wel ontzettend goed. Maar om daar rond te lopen, heb je geen CoronaCheck nodig. Wel als je naar ons gamegedeelte en bar gaat.”

Vallen en opstaan

De vier jaar Esports Game Arena waren voor Runhart de afgelopen jaren met vallen en opstaan. Niet alleen tijdens de coronacrisis, maar ook daarvoor. „Ik had in het begin helemaal geen ervaring als ondernemer, ik wist niet eens hoe ik de administratie moest doen. Nu ben ik blij met hoe het gaat. Dit is een concept dat blijft bestaan, daar ben ik van overtuigd.”

De Alphenaar had eerder het plan nieuwe vestigingen te openen elders in het land, zoals in Leiden. „Ik ben blij dat het op dat moment niet doorging, want corona volgde snel. Maar dat plan ligt er nog steeds. Er zijn in het verleden wel soortgelijke initiatieven geweest, maar dat is nooit echt van de grond gekomen. Ik denk dat dit concept ook kan werken in andere steden. Ik ben van het doen en uitproberen.”

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.