Kristina Bozic (42) heeft altijd alle kansen gepakt die zij kreeg: ’Ik voelde een sterke bewijsdrang’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Kristina Bozic geniet van de avondzon.© Foto Chiara Mars

Chiara Mars

Kristina Bozic (42): „Ik ben de dochter van gastarbeiders die in de jaren zeventig uit voormalig Joegoslavië deze kant op zijn gekomen, naar Alphen aan den Rijn of all places. Als je kijkt naar waar ze vandaan komen en waar we nu staan, dat vind ik heel bijzonder.”

„Het was heel lastig voor mijn ouders om opnieuw te beginnen. Dat merkte ik ook toen ik opgroeide. Ze leunden heel erg op hun kinderen omdat wij beter Nederland spraken dan zij deden. Dat vonden ze altijd heel erg lastig. Tegelijkertijd redden ze zich wel heel erg goed, ze hadden ook heel veel Nederlandse vrienden.

Mijn vader heeft het zeker in het begin lastig gehad. Hij kwam alleen, zonder mijn moeder en broers. Hij moest zijn gezin achterlaten en had geen idee wat alles was, wat mensen tegen elkaar zeiden en op welk salaris je recht hebt. Hij moest een hutje delen met heel veel mannen die ook uit die landen kwamen. Het is heel bijzonder dat ik twee decennia later ging studeren.

Ik heb hierdoor altijd een sterke bewijsdrang gevoeld. Ik zag hoe mijn ouders worstelden, mijn vader was intelligent genoeg om naar de universiteit te gaan maar had die mogelijkheid niet in het dorp waar hij woonde. Een kans die ik wél kreeg en daarom volledig wilde benutten. Ik heb altijd alle kansen die ik kreeg gepakt.

Ik heb European Law School gestudeerd aan de universiteit van Maastricht. Ik heb daar vier jaar heel veel plezier gehad. Het was echt een leuke tijd. Studeren geeft een bepaalde vrijheid, dat mis ik nu het meeste. Het was ook heel hard werken, ik wilde het snel afronden en niet de eeuwige student zijn. Aan de andere kant had je maar een paar uur college en de rest van de dag kon je helemaal zelf indelen. Nu word ik geregeerd door werk en kinderen.

Ik ben het gelukkigst in Alphen, ik vind het hier heel fijn. Mijn moeder woont praktisch om de hoek en de kinderen hebben prima scholen. Ik vind het overzichtelijk, maar ook net genoeg om een avondje uit te gaan of lekker te eten. Je kunt alles met de fiets of wandelend doen.

Het leukst vind ik een wandeling maken bij het stuk achter Archeon. Zeker als de zon onder gaat, dan is het zo gaaf. Voor iedereen die van wandelen houdt, is dat dé plek in Alphen.”

Ben of ken jij een Alphenaar die hier ook een plekje verdient? Schroom dan niet om contact op te nemen door een mail te sturen naar c.mars@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.