Ruim 220 leerlingen van Leidse basisscholen verzamelen 202 kilo zwerfafval

Vissen in Leidse grachten vanuit een boot die van gerecycled plastic is gemaakt.

Vissen in Leidse grachten vanuit een boot die van gerecycled plastic is gemaakt.© Foto Plastic Whale Foundation

Paul van der Kooij
Leiden

Ruim 220 leerlingen van zeven Leidse basisscholen hebben de afgelopen week 202 kilo zwerfafval verzameld: zo’n 83 kilo kwam uit het water, de rest lag rond scholen en de eigen woning.

Het maakte deel uit van wat De Battle is gedoopt door de organiserende Plastic Whale Foundation. Aan die Battle doen ook scholen mee uit Haarlem, Rotterdam en Den Haag, die net als de scholen uit Leiden een vijf weken durend lesprogramma hebben gevolgd.

Dat programma moest niet alleen duidelijk maken hoe verstikkend plastic is voor het milieu, maar stimuleerde leerlingen tevens om er wat aan te doen. Niet alleen door schoon te maken, maar ook door het gebruik van plastic tegen te gaan.

© Foto Plastic Whale Foundation

Zo konden leerlingen ideeën aandragen om de eigen school plasticvrij te maken. Inmiddels kan op het beste idee worden gestemd via het Missie Plasticvrij Water TikTok-account en www.missieplasticvrijwater.nl. De deelnemende scholen in Leiden zijn de Springplank, OBS Anne Frank, De Ley, De Stevenshof, RKBS De Tweemaster, KBS ’t Klankbord en OBS Leimundo.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.