Deze indrukwekkende 12-meter lange ‘Camera’-saurus moet één van de meest gefotografeerde museumschatten zijn. Bioloog Auke-Florian Hiemstra duikt in de kleurrijke collectie van Naturalis

Auke-Florian Hiemstra

Bioloog Auke-Florian Hiemstra beschrijft elke week een bijzonder stuk uit de collectie van Naturalis. Wil je weten waar je het object in het museum kan vinden? Dat laat hij zien op zijn Instagram: @aukeflorian.

Het had wel iets ludieks. In het oude Naturalis stond deze dino met zijn poten op de grond en zag je zijn kop pas op de eerste verdieping; de Camarasaurus. Lang, lang geleden, leefde er langnekken zoals deze in Amerika. Maar speciaal voor deze giraffe onder de dino’s is de dinozaal in het nieuwe museum een dubbele verdieping hoog. Met zijn kop op eenzame hoogte, dicht tegen het plafond, past het net. En dat plafond is 12 meter hoog. Nu pas, voor het eerst, is het beest in zijn volle ornaat te zien; en dat is toch even slikken. Hoe lang je ook bent, ga eens naast het skelet van een langnek staan en je voelt je nietiger dan ooit tevoren.

Bij een verjaardag moet er taart zijn. Bij het openen van een natuurhistorisch museum… een dino. Zo pronkten we bij de opening van het nieuwe Naturalis met onze nieuw verworven T. rex, maar in 1991 toen het oude Naturalis nog nieuw was, hadden we deze langnek gestrikt. Opgegraven in Utah, uit het Juratijdperk en dus zo’n 150 miljoen jaar oud. Als zijn lengte je al nietig doet voelen dan doet zo’n ouderdom dat zeker. Het is een niet te bevatten lange tijd geleden. Het zijn niet de tanden of de klauwen maar dit besef van tijd dat de dinozaal voor mij zo magisch maakt.

Toen ons nieuwe museum haar deuren opende, pronkte niet die veel nieuwere T. rex, maar deze gouwe ouwe Camarasaurus op de voorpagina van de Volkskrant. In zijn nieuwe zaal en door de nieuwe opstelling steelt hij de show. Steevast bij het aanschouwen van dit exemplaar stopt de bezoeker zijn loopje en staart vol verbazing omhoog. Langzaam volgt men dan de nek, tot je recht omhoog kijkt. Voordat er verder gelopen kan worden, moet er op dit punt een foto gemaakt worden. De langnek moet één van onze meest gefotografeerde objecten zijn. En dat is voor een ‘Camera’-saurus natuurlijk geheel toepasselijk. Fotografie-grapje, snap je?

De nieuwe aanwinst, de gevreesde Tyrannosaurus vind je vervolgens om de hoek. Hoe angstaanjagend dan ook, door zijn korte armpjes is het skelet ook wel weer heel grappig. Waar die kleine pootjes voor dienden, blijft een raadsel. Maar over foto’s gesproken, één theorie kunnen we afstrepen… Trix z’n armpjes waren in ieder geval te kort om een goede selfie te maken.

Lees ook de eerdere afleveringen:

Uit de vlammen gered: de reuzengrondluiaard

Een van de weinige bewijzen dat de dodo echt heeft bestaan, is het skelet van de magische vogel

Een ‘eeuwig bloeiend’ cadeau

’Heb jij nog een opgezet dier? Ik wil ‘em’!’

Flitsende verstilde bliksemschicht

© Alexander Schippers

Meer nieuws uit Achtergrond

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.