’Voor en achter de bus reed politie. We voelden ons wel een beetje als VIPS’, een mooie ervaring voor schaatster Sophie Kraaijeveld die het ijs van de Ice Ribbon mocht testen

Sophie Kraaijeveld won de 3000 meter in Beijing.

Sophie Kraaijeveld won de 3000 meter in Beijing.© Foto AFP/Wang Zhao

Tessa de Wekker
Alphen aan den Rijn

Hij is net zo groot als een echte olympische medaille. En hij weegt als lood, die gouden plak die schaatsster Sophie Kraaijeveld afgelopen weekend won tijdens de olympische testwedstrijd op de schaatsbaan van Peking. „Ik weet niet hoe mijn verdere carrière gaat lopen, maar deze nemen ze me niet meer af. Het was een supergave ervaring.”

Kraaijeveld is pas 17 jaar en eerstejaars juniore A. Toch mocht ze samen met andere Nederlandse junioren naar de spiksplinternieuwe olympische baan – de Ice Ribbon - waar in februari de Spelen worden gehouden. De Alphense zal die vanuit huis volgen. Ooit, over vier of acht jaar, hoopt ze er zelf bij te zijn. De ervaringen in Peking neemt de rijdster van het KNSB Talent Team Zuidwest mee in haar rugzak. „Het is fijn om dit al eens meegemaakt te hebben”, zegt ze.

Eigenlijk zouden de WK afstanden van dit jaar de testwedstrijd zijn voor de olympische baan. Maar die werden vanwege corona verplaatst naar de ’schaatsbubbel’ in Heerenveen. De organisatie van de Spelen besloot een nieuwe testwedstrijd aan het begin van dit schaatsseizoen uit te schrijven. Klein probleempje: op Zuid-Korea na was geen enkel land in deelname geïnteresseerd. Ook de merkenteams uit Nederland lieten al vroeg weten het toernooi links te laten liggen. Een trip naar Azië zou een goede voorbereiding op het belangrijke olympische seizoen in de weg zitten.

Toch wilde Nederland wel graag ervaring opdoen op de olympische baan. Die kennis kan straks in februari van groot belang zijn. En dus stuurde de KNSB een groep talentvolle junioren, onder wie Kraaijeveld.

Slapen

De organisatie in China was maar wat blij dat Nederland toch een team wilde sturen. Een herhaling van de Spelen van Tokio, waar een aantal Nederlandse sporters in het vliegtuig besmet raakte met corona, wilde de KNSB echter voorkomen. Daarop charterde China voor de veertienkoppige delegatie. „Dat was echt bizar. Het was een groot vliegtuig, helemaal voor ons alleen. Niet echt goed voor de CO2-uitstoot, maar goed. We konden languit liggen en goed slapen. Dat was wel fijn”, zegt Kraaijeveld.

In Peking zelf ging de VIP-behandeling, ondanks de strenge coronamaatregelen waardoor de schaatsers echt alleen in de buurt kwamen bij mensen uit de eigen groep, door. De schaatsers werden onder politiebegeleiding elke dag van het hotel naar de schaatsbaan gebracht en weer terug. „Voor en achter de bus reed politie. We voelden ons wel een beetje als VIPS. Ik dacht nog: we zijn niet bij de echte Olympische Spelen hoor.”

Zwaar en zacht

Maar voor de organisatie was dit de enige mogelijkheid tot de openingsceremonie op 4 februari om alle (corona)protocollen, het verloop van de wedstrijden en prijsuitreikingen en natuurlijk het ijs te testen met buitenlandse deelnemers.

Kraaijeveld: „Het ijs was nog niet heel erg goed. Vrij zwaar en zacht. Ze vroegen ons elke dag wat we van het ijs vonden en meteen probeerden ze het aan te passen en beter te maken. Je merkte echt het verschil. Aan het eind was het al veel beter. De ijsmeester moet natuurlijk ook nog wennen aan de nieuwe baan. Hopelijk hebben we hem kunnen helpen.”

Van de Ice Ribbon zelf was Kraaijeveld onder de indruk. „Ontzettend groot en mooi. Er is heel veel ruimte voor publiek, dus ook als het maar voor de helft vol mag straks, kunnen veel mensen komen kijken. De buitenkant is ook prachtig. In het donker is die verlicht en de lichtjes veranderen steeds van kleur. Ze hebben echt flink uitgepakt.”

Kraaijeveld won de 3000 meter. De tegenstand was met alleen Chinezen en Koreanen gering, maar dat wist ze van tevoren. „Als je er dan toch bent, wil je winnen ook. Het was gaaf om op dat podium te staan en zo’n bijna-echte olympische medaille te krijgen.”

Holland Cup

Inmiddels is de Alphense alweer een halve week thuis. Dit weekend rijdt ze de 1500 en 3000 meter van de Holland Cup in Deventer. Ze hoopt zich te kwalificeren voor de NK afstanden bij de senioren van volgend weekend. „Ik ben pas eerstejaars A, dus het hoeft niet. Maar het zou tof zijn als ik kan meedoen. Mijn eigen doelen zijn goed presteren op de NK’s voor junioren en wellicht mag ik meedoen met een wereldbekerwedstrijd voor junioren.”

De Spelen zal ze straks in februari met veel interesse volgen. „Ik weet nu precies hoe de baan er in het echt uit ziet.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.