Penisplant in Leidse Hortus houdt de bloembladen nog even dicht

Bezoekers van de plantenkas in de Hortus vergapen zich aan de penisplant, die elk moment kan gaan bloeien.

Bezoekers van de plantenkas in de Hortus vergapen zich aan de penisplant, die elk moment kan gaan bloeien.© Foto Hielco Kuipers

Aad Rietveld
Leiden

Het was zondag iets drukker dan normaal in de Leidse Hortus Botanicus. De tuin had aangekondigd dat een van de reuzenaronskelken in de tropische kas, Amorphophallus decus-silvae, misschien wel zou gaan bloeien. Dat deed-ie (nog) niet.

De aronskelk, die ook wel bekend staat als penisplant en in het wild voorkomt in het regenwoud op Jakarta, stond op het punt om te bloeien en dat zou waarschijnlijk in het weekeinde gebeuren, kondigde de Hortus vrijdag aan. ’Mis het niet, want deze soort heeft in Europa nog maar drie keer gebloeid. Het is dus een bijzondere gebeurtenis’. Het leidde tot extra aanloop, maar de Amorphophallus hield zijn zaterdag zijn bloemblad dicht.

De zondagmiddag is ook al een heel eind op streek als een medewerkster vertelt dat de sterk geurende bloem in de tropische kas nog steeds niet open is. ,,Misschien vanavond’’, zegt ze, ,,of anders morgen, je kunt het nooit precies zeggen.’’

Het ’broertje’ van de decus-silvae in de Hortus, de Amorphophallus titanum, is al meer dan 25 jaar een ’kaskraker’ in de Leidse plantentuin. Als die bloeide kwamen daar altijd duizenden mensen op af. De Hortus bleef een aantal keren zelfs ’s avonds open om het publiek in de gelegenheid te stellen daar getuige van te zijn.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.