Nachtelijke inbraakgolf treft Alphen: inbrekers glippen naar binnen door de achterdeur, en stelen de huissleutels

Een politieauto bij een plaats delict.

Een politieauto bij een plaats delict.© Michel van Bergen

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

Afgelopen week hebben zich in Alphen aan den Rijn veel woninginbraken voorgedaan, waarschuwt de politie. Alhoewel de slachtoffers in allerlei uithoeken van de gemeente woonden, was er wel een vast patroon: de dieven kwamen ’s nachts en stalen huissleutels.

Vrijdag noteerde de Alphense politie de zevende inbraak in slechts drie dagen tijd. Slachtoffers woonden niet alleen in Alphen-stad, maar ook in Hazerswoude-Rijndijk, Boskoop en Zwammerdam.

Gelegenheidsinbrekers

In de criminele daden is een patroon te ontwaren, laat de politie weten: „Bij meerdere van deze inbraken horen we helaas ook dat het de inbrekers wel erg makkelijk is gemaakt. Niet goed afgesloten achterdeuren zijn namelijk de plek waar de inbrekers zijn binnengekomen. De bewoners waren ten tijde van de inbraken thuis en lagen te slapen.”

Behalve kostbaarheden, werden er ook huissleutels weggenomen. „De bewoners moeten daardoor nu alle sloten vervangen”, constateert de politie, die de daders zoekt in de hoek van de ’gelegenheidsinbrekers’. „Zij struinen rond en slaan toe als ze de perfecte kans hebben. Dit betekent dat zij door de wijken lopen en fietsen op zoek naar de perfecte gelegenheid.”

Alphenaren kunnen deze inbrekers het beste ontmoedigen door hun sleutelbossen goed op te bergen, buiten het zicht. Of zelfs mee naar boven de slaapkamer in te nemen, zo adviseert de politie.

Geen schroom

Verder drukt ze iedereen op het hart om verdachte personen te blijven aangeven. „Schroom vooral niet om ons te bellen. Ook al twijfelt u, maak gewoon een melding. Wij rijden liever een keer te veel dan te weinig.”

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.