CU: nieuw afvalbeleid Teylingen gaat doelstellingen bij lange na niet halen

Sjaak Smakman
Teylingen

De CU ziet in de eerste resultaten van het nieuwe Teylingse afvalbeleid bevestiging van de vrees dat de wettelijk vastgelegde vermindering van de hoeveelheid restafval bij lange na niet wordt gehaald.

De partij wil weten wat het college denkt te gaan doen om de norm van honderd kilo restafval per inwoner te gaan halen. De CU stemde destijds als enige partij tegen het nieuwe beleid, waarvan de crux is dat inwoners tot zestig euro per jaar kunnen terugkrijgen van de afvalstoffenheffing als ze hun afval heel goed scheiden.

Voor de invoering van het nieuwe systeem afgelopen januari werd per inwoner ruim 180 kilo restafval ingezameld, de eerste vier maanden van 2021 leverden ten opzichte van een jaar eerder bijna een kwart minde restafval op. Vooral plastic en blik werden veel meer apart ingezameld. Ook werd meer glas in de glasbakken gegooid.

Wethouder Heleen Hooij vindt het resultaat tot nu toe ’hoopvol’ , CU’er Frans Nederstigt denkt daar heel anders over. Vorig jaar was de landelijke norm al honderd kilo restafval per inwoners, over een paar jaar moet dat nog maar 25 kilo zijn. Met het huidige beleid wordt op termijn zelfs die honderd kilo niet gehaald, merkt Nederstigt op: het college liet bij de invoering van het nieuwe beleid weten uiteindelijk op 105 kilo uit te komen.

De honderd kilo is nog lang niet in zicht, constateert Nederstigt: als er niet heel snel heel veel verbetert, wordt dit jaar 140 kilo restafval per inwoner opgehaald. De juichkreet ’wauw, wat een goed resultaat’ op social media over het nieuwe beleid deelt hij dan ook allesbehalve. Hij wil daarentegen weten wat het college denkt te gaan doen om die honderd kilo te gaan halen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.