Koudekerker Piet Smit breekt door magische grens en haalt meer dan 100.000 cartridges op voor Kiwanis

Piet Smit: ,,Op een gegeven moment hadden we veertien locaties tot in Kaag en Braassem aan toe.’’

Piet Smit: ,,Op een gegeven moment hadden we veertien locaties tot in Kaag en Braassem aan toe.’’© Foto Hielco Kuipers

Gertjan van Geen
Koudekerk aan den Rijn

Inktcartridges uit printers weggooien is niet alleen slecht voor het milieu, je verkwist ook nog eens geld. In de kleine tien jaar dat Koudekerker Piet Smit ze inzamelt, slaat hij een dubbelslag. Onlangs passeerde hij de magische grens van 100.000 inktpatronen.

Lege cartridges kunnen hergebruikt worden en zijn daarom geld waard. De opbrengst is voor Kiwanis, een wereldwijde vrijwilligersorganisatie die er projecten voor kinderen mee ondersteunt. Smit (69) is lid van de regionale afdeling Leiden en omstreken. Jaarlijks haalt hij er tussen de 3.000 en 5.000 euro mee op, de teller voor dit jaar staat al op 5.203 euro.

Motto

Het motto van Kiwanis is ’Fun, friendship en fundraising’. Naast inzamelactiviteiten als wijnproeverijen, zijn er ’Doe dagen’ voor kinderen. Enige bekendheid verkreeg de organisatie door de ’Kiwanis-poppen’, die gratis worden uitgedeeld in ziekenhuizen wereldwijd. Zo kunnen kinderen aangeven waar ze precies pijn hebben.

Kiwanis kwam op zijn pad via een bevriende ondernemer in het dorp, juwelier Ed Bink die onlangs overleed. ,,Twaalf jaar geleden heb ik mijn AH-supermarkt in het dorp verkocht en je moet toch wat doen. In 2012 begon Kiwanis in samenwerking met Unicef de actie ’tetanus de wereld uit’. Het Nederlandse doel was om een miljoen dollar in te zamelen om wereldwijd vaccinaties te financieren. ,,Met Ed Bink ben ik dozen gaan neerzetten bij de supermarkt, eerst in Rijnwoude, later hebben we Alphen aan den Rijn erbij genomen. Op een gegeven moment hadden we veertien locaties tot in Kaag en Braassem aan toe. Ik maakte staatjes van de hoeveelheden die we per locatie ophaalden. Omdat niemand de slechtste wilde zijn, werd het een soort onderling wedstrijdje’’, aldus Smit.

Geboortekliniek

Na de Tetanus-actie zetten Smit en Bink de inzameling voort om het geld voor nieuwe projecten te bestemmen. Sinds twee jaar wordt project Share Ghana ondersteund, een voedingscentrum voor ondervoede baby’s. Daarnaast sponsort Kiwanis een geboortekliniek in Noord-Ghana, waar zijn dochter en schoonzoon aan verbonden zijn. Smit, die met zijn echtgenote nog een dochter en zoon heeft en negen kleinkinderen: ,,Hij is tropenarts. Mijn dochter wilde eigenlijk ook geneeskunde gaan studeren, maar werd drie keer uitgeloot en is hbo verpleegkunde gaan doen. Toen ze een relatie kregen, had hij als voorwaarde dat ze een periode van hun leven in dienst zouden stellen van mensen die geen toegang tot medische zorg hebben. Dat heeft hen in Afrika gebracht.’’

Omdat de marktprijs van gebruikte cartridges fluctueert, slaat hij de gebruikte eerst op in zijn garage. Bananendozen vol staan er gesorteerd, van grote kopieerapparaatcartridges tot de huis-, tuin- en keukenpatronen die in thuisprinters gebruikt worden. ,,Er komen zelfs stapels ongebruikte, als een bedrijf van apparaat gewisseld is. Als ik 25 tot 30 dozen gevuld heb, breng ik ze weg.’’

Het blijft overigens niet bij cartridges. Ook mobiele telefoons zijn van harte welkom. ,,We halen tussen de 1000 en 1200 telefoons per jaar op. Er zitten allerlei edelmetalen in, die hergebruikt kunnen worden. In duizend kilo smartphones zit meer goud dan je uit duizend kilo gouderts kunt halen.’’

Meer info op www.kiwanis.nl

Kiwanis

Kiwanis - een indianenkreet - is een serviceclub, net als de Rotary en de Lions, en werd 106 jaar geleden opgericht in Pittsburg. Wereldwijd zijn er 600.000 leden, verdeeld over meer dan 16.000 clubs in ruim 80 landen. Kiwanis zet zich in voor verbetering van de wereld en streeft naar uitvoering van effectieve humanitaire acties met sociale en culturele doelen voor kinderen. Kiwanis Nederland zag in 1965 het levenslicht en heeft hier 2100 leden in 110 clubs.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.