Nieuw voorstel moet anderhalf uur gratis parkeren in Alphen aan den Rijn eindelijk mogelijk maken

Parkeergarage Castellum, onder het stadhuis van Alphen.

Parkeergarage Castellum, onder het stadhuis van Alphen.© foto erna straatsma/alphencc

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Een nieuw voorstel moet aan de al zeven jaar slepende discussie over de mogelijkheid van anderhalf uur gratis parkeren in het stadshart van Alphen een einde maken. Op 1 januari 2022 kan het dan eindelijk zover zijn.

Burgemeester en wethouders stellen voor om het tarief voor de onroerendezaakbelasting (ozb) op kantoren, winkels en andere bedrijfsruimten (de categorie ’niet-woningen’) te verhogen met zo’n tien procent. Samen met een verhoging van het tarief voor parkeren op straat, van 1,90 euro per uur naar 2,50 euro per uur, levert dat voldoende geld op voor anderhalf uur gratis parkeren in alle gemeentelijke parkeergarages. ,,We hebben er zeven jaar over gesproken, maar nu is het ei dan eindelijk gelegd’’, aldus wethouder parkeren Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan).

De invoering van anderhalf uur gratis parkeren in alle garages kost de gemeente jaarlijks ruim een miljoen euro, zo is de verwachting. De ozb-verhoging levert het merendeel daarvan: 757.000 euro. Dat bedrag loopt na 2024 op tot 860.000 euro. De gemeente schat verder in dat de opbrengst van het straatparkeren met 343.000 toeneemt door het hogere tarief.

Straattarief

Het parkeertarief in de parkeergarages blijft gelijk en is 1,80 per uur een stuk lager dan het nieuwe straattarief. Met dit lagere tarief wil de gemeente stimuleren dat automobilisten hun voertuig niet in straten parkeren waar ook bewoners hun auto’s hebben staan.

De nieuwe eigenaar van winkelcentrum Aarhof, SB Real Estate, betaalt eenmalig 1,3 miljoen euro om het gratis parkeren mogelijk te maken. SB heeft een groots plan voor de renovatie van het winkelcentrum aan de Lage Zijde. Onderdeel daarvan is de bouw van een nieuwe parkeergarage, die de gemeente wil overnemen. Na overname resteert voor de gemeente een jaarlijkse kostenpost post van zo’n 43.000 euro.

De Vereniging Ondernemingen Alphen (VOA) is enthousiast over het plan. ,,Mijn voorganger Eric Carree was ook al een groot pleitbezorger van gratis parkeren in het centrum’’, zegt VOA-voorzitter Elles in ’t Veld. ,,En van deze ozb-verhoging kan het hele bedrijfsleven in Alphen aan den Rijn profiteren. Natuurlijk stonden wij in eerste instantie niet te trappelen om meer belasting te gaan betalen, maar het tarief is nu erg laag. Voor de komende jaren hebben we echt een zware economische agenda, dan zullen we ook wat moeten investeren.’’

Gastvrij

Ook centrummanager Marc Krimpenfort is blij met het voorstel, dat de gemeenteraad nog moet goedkeuren. ,,De parkeergarages staan nu nog te veel leeg. En zo creëer je een gastvrije binnenstad.’’ Alphen kan de concurrentie met vergelijkbare winkelgebieden goed aan als er anderhalf uur gratis parkeren geldt. ,,Nu hoor ik vaak geklaag over betaald parkeren.’’

Het nieuwe voorstel komt vlak nadat een eerder plan voor gratis parkeren sneuvelde door een gebrek aan steun van de Vereniging Ondernemingen Alphen (VOA). In de vorige opzet ging het onder meer om de oprichting van zogeheten ’bedrijfsinvesteringszones’, ofwel economische gebieden waarbinnen geld werd ingezameld met behulp van de ozb.

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.