6 op de 10 Alphenaren in poldergebieden vinden dat gemeente het groen beter moet beschermen tegen woningbouw: ’Koeien en schapen horen in dit gebied’

De boerderij aan de Kromme Aarweg in Alphen aan den Rijn.

De boerderij aan de Kromme Aarweg in Alphen aan den Rijn.© Archieffoto Hielco Kuipers

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

Alphenaren die in de polders en groengebieden wonen maken zich zorgen over de bouwplannen van de gemeente Alphen aan den Rijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente heeft gehouden naar de ’uitdagingen en kansen’ van het buitengebied.

Ruim zestig procent van de geenqueteerde Alphenaren in het buitengebied vindt dat de gemeentelijke bouwplannen voor het groen niet in evenwicht is. Het is weliswaar een punt van zorg is dat met name starters die het ouderlijke nest verlaten geen woning kunnen vinden in de groene gebieden waar ze zijn opgegroeid, maar ze vinden ook dat de gemeente de bouwplannen niet al te bont moet maken. ’Inwoners spreken de wens uit dat woningbouw niet ten koste mag gaan van groen en agrarisch gebied’, zo concludeert het onderzoek dat de gemeente liet uitvoeren door onderzoeksbureaus Arcadis en Overmorgen, en waar in totaal ruim 1.600 Alphenaren aan deelnamen. De resultaten zijn deze week gepresenteerd.

Eigen buurt

De in de polders woonachtige Alphenaren zijn wel tevreden over hun eigen buurt: hun eigen woning krijgt gemiddeld het cijfer 8,8, en de directe omgeving wordt beoordeeld met een 8,2. Daarnaast is tachtig procent tevreden over groen in de buurt.

Het thema is actueel, omdat het onderzoek verwacht dat er tussen 2015 en 2030 zo’n 165.000 vierkante meter aan landbouwgrond in de gemeente vrijvalt. Een nieuwe invulling hiervan is nog niet altijd duidelijk, alhoewel de gemeente graag duizenden huizen zou willen bouwen in de Gnephoekpolder. Maar met een dreigend zoetwatertekort moet ook worden gezocht naar een locatie voor wateropslag. Ook wordt er gedacht aan manieren om schone energie te winnen. ’Het landschap zal ook de komende jaren blijven veranderen door het opwekken van duurzame energie, waterberging, woningbouw en meer. Inwoners maken zich zorgen om deze veranderingen en wat dit met het landschap doet’, is te lezen in het onderzoek.

Balans

Een inwoner van Aarlanderveen die meedeed met het onderzoek kan wel begrijpen waarom nieuwe bestemmingen voor groengebieden zo gevoelig liggen: „Een balans tussen behoeften van omwonenden is belangrijk. In het buitengebied zijn inwoners bang voor verandering, maar verandering hoeft geen verslechtering te zijn. Een boer onderhoudt zijn weiland, koeien en schapen horen in dit gebied. Ik zie dat liever dan natuurland vol onkruid.”

Waar bewoners van het buitengebied wel voor de porren zijn, is meer recreatie. Zeventig procent vindt dat natuur, landbouw en vrijetijdsbesteding prima kunnen samengaan op het Alphense platteland. Het onderzoek denkt dan ook dat hier een kans ligt. ’Moedig inwoners van Alphen Stad aan om op adem te komen en te bewegen in het groen dat het buitengebied te bieden heeft’, aldus de aanbeveling. ’Groen heeft een positief effect op de gezondheid.’

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.