Met het Kastanjerrr Festival is de Leidse Schouwburg even vooral voor de jeugd

De spelers van het Chileense gezelschap La Llave Maestra veranderen met een paar simpele ingrepen in struisvogels.© Publiciteitsfoto

Theo de With
Leiden

De Leidse Schouwburg is deze week het domein van de jeugd. Speciaal voor kinderen wordt in de herfstvakantie het Kastanjerrr Festival gehouden.

Het weer zit niet heel erg mee in deze vakantieweek. De musea en theaters in Leiden bieden in zo’n geval altijd uitkomst met tal van activiteiten voor kinderen, bij wie wellicht de verveling in de loop van de week toeslaat.

De Leidse Schouwburg introduceerde een paar jaar geleden het Kastanjerrr Festival met een programmering die speciaal op de jongste doelgroep is afgestemd. Het festival begon woensdag al met workshops voor kinderen. Hiervoor waren niet de minste namen ingevlogen. De theaterworkshop werd gegeven door het Nationaal Jeugd Musical Theater en de dansworkshop werd door Het Nationale Ballet verzorgd. Ook was het mogelijk een rondleiding te krijgen achter de schermen van het theater aan de Oude Vest.

Podium

De komende dagen gebeurt het vooral op het podium van de oudste schouwburg van Nederland. Er staan twee jeugdvoorstellingen op het programma en een klassiek kinderconcert.

Zo is donderdagmiddag om 14.30 uur de voorstelling ’Een ruimtereis’ van theatergezelschap Het Laagland te zien. De film ’2001: A Space Odyssey’ diende daarbij als inspiratiebron. Met gewichtloze dromen, buitenaardse humor en live gemaakte geluidseffecten is de voorstelling een ode aan verbeeldingskracht en de moed die ervoor nodig is om in slaap te vallen, in het donker te stappen en niet te weten wat er gaat komen. Deze voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Krijgers

Op vrijdag 22 oktober is het podium voor Cello Octet Amsterdam. Dit ensemble brengt de voorstelling ’Cellokrijgers’. Het omvat drie korte concerten met muziek van Ligeti, Bartók en Glass. Daarbij zijn drie choreografieën gemaakt. Hierdoor blijven de acht cellisten niet stilletjes op het podium zitten, maar laten ze hun strijkstokken ook als zwaarden kletteren. Ze trekken ten strijde om de kracht van muziek te laten zien. ’Cellokrijgers’ begint om 14.30 uur en is geschikt voor kinderen van 6 jaar en ouder.

De afsluitende act van het Kastanjerrr Festival komt uit het buitenland. Taal hoeft echter geen belemmering te zijn om het Chileense gezelschap La Llave Maestra te volgen. In hun voorstelling ’Pareilolia’ draait het om beelden en verbeelding. Deze voorstelling wordt bestempeld als 5-plus en is zondag 24 oktober om 14.30 uur te zien.

Voor meer informatie en het reserveren van kaarten: www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl/kastanjerrr

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.