’Liefde van de universiteit is niet wederzijds’ - actievoerende docenten stellen ultimatum

Actievoerende universitaire docenten stellen de universiteit een ultimatum.

Actievoerende universitaire docenten stellen de universiteit een ultimatum.© Foto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

Actievoerende wetenschappelijk onderzoekers dreigen met werkonderbrekingen en acties als universiteiten niet voor maandag 20 december concrete plannen indienen om een einde te maken aan tijdelijke contracten en onbetaald overwerk. Dat schrijven drie actiegroepen, Casual Leiden, WoinActie en de actiegroep 0.7, in een ultimatum.

Al sinds januari vorig jaar zingt in de universitaire wereld het magische bedrag van 1,1 miljard euro rond, dat de Nederlandse universiteiten structureel nodig hebben om een einde te maken aan hoge werkdruk en ’draaideurcontracten’. Of dat geld er komt, is onduidelijk. Hoewel minister Ingrid van Engelshoven heeft erkend dat dit bedrag nodig is, vindt zij ook dat de volgende coalitie hierover een besluit moet nemen. Zolang de onderhandelingen voor een nieuw kabinet lopen, blijft het afwachten of de universiteiten op dit geld kunnen rekenen.

De drie actiegroepen hebben daarom besloten om hun werkgevers direct aan te spreken. In het ultimatum eisen zij dat ’alle structurele taken in het universitair onderwijs door medewerkers met vaste contracten worden uitgevoerd’. De ’flexibele schil’ van tijdelijke docenten mag niet groter zijn dan 20 procent, en de wetenschappelijke staf moet zowel onderwijs- als onderzoekstijd krijgen.

De actievoerders zetten met potlood alvast een actiedag in de agenda. Als op 20 december geen concrete plannen op tafel liggen, komt er een nationale actiedag op maandag 14 februari (Valentijnsdag) volgend jaar. ,,De universitaire liefde is niet wederzijds’’, schrijven de docenten in het ultimatum. ,,Op die dag roepen we alle medewerkers op om walk outs, demonstraties, sit-ins en openbare bijeenkomsten te organiseren rond onze drie eisen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.