Alphense schoorsteenveger Rob Kakes kan drukte als gevolg van hogere gasprijzen bijna niet aan: ’Ik krijg er tien klanten per dag bij’

Rob Kakes: ,,Ik ben blij dat mijn vrouw de planning doet, anders red ik het niet.’’

Rob Kakes: ,,Ik ben blij dat mijn vrouw de planning doet, anders red ik het niet.’’© Eigen foto

Tom Mentink
Alphen aan den Rijn

Zijn vrouw doet inmiddels de administratie, zodat hij zelf nog wat extra uurtjes kan maken. De Alphense schoorsteenveger Rob Kakes kan de drukte bijna niet aan. Als gevolg van de stijgende gasprijzen stappen steeds meer huishoudens over op open haard of houtkachel om de energierekening te drukken.

„Ruim anderhalf jaar geleden was ik door corona minder welkom bij mensen thuis, nu is het extreem druk”, vertelt Kakes, die klanten heeft in heel Zuid-Holland en een deel van Noord-Holland. „Ik krijg er tien klanten per dag bij. Soms zelfs meer. Als ik aan het einde van de middag thuiskom na een dag werken, krijg ik allemaal telefoontjes met de vraag of ik nog kan langskomen. Afgelopen week was ik in alle drukte zelfs een klant vergeten.”

Vijf uur ’s ochtends

De Alphenaar ziet dat veel consumenten stoppen met gaskachels om hun huis te verwarmen. „Ja, en dan moet die schoorsteen worden geveegd. Het liefst zo snel mogelijk”, zegt Kakes. „Ik ben blij dat mijn vrouw de planning doet, want anders red ik het niet. Ik sta op werkdagen om vijf uur ’s ochtends op, en dan begin ik tussen half zeven en zeven uur. Rond vier uur ’s middags ben ik dan pas thuis. Soms zelfs later.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Rob Kakes is zelf ook groot fan van de houtkachel.

Rob Kakes is zelf ook groot fan van de houtkachel.© Eigen foto

Kakes is de enige schoorscheenveger in Alphen aan den Rijn. Hij begon in 1999 - naast zijn werk als brandweerman - met het bedrijfje Rookalert, dat in de loop van de jaren gestaag groeide. De Alphense ondernemer - inmiddels gestopt bij de brandweer - heeft op dit moment contracten met duizenden vaste klanten. „Ik zeg het niet graag over mezelf, maar klanten zoeken een betrouwbare schoorsteenveger. Ik kreeg afgelopen week een telefoontje. Die meneer was een kap aangesmeerd van 400 euro”, aldus Kakes die behalve het reinigen van rookkanalen zelf ook schoorsteenkappen plaatst. „Hij was er helemaal klaar mee.”

Aftands hout

Door het nieuws rondom de stijgende gasprijzen en de groeiende interesse voor houtkachels kwam Kakes afgelopen week landelijk in beeld. De NOS en Hart van Nederland besteedden aandacht aan ’Rookalert’. „Ontzettend leuk natuurlijk. Dan kan ik laten zien wat het werk inhoudt en waarom het zo belangrijk is.”

Zelf heeft Kakes overigens ook een houtkachel in zijn woonkamer staan. „Maar wel met goed hout”, benadrukt hij. „Want van dat aftandse hout heeft de rest van de buurt last. De warmte die er vanaf komt, is trouwens heel anders dan bij een gaskachel. Deze warmte blijft veel langer hangen. Dat is een voordeel. En het scheelt nu veel geld.”

Kakes met zijn werkgereedschap.

Kakes met zijn werkgereedschap.© Eigen foto

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.