Leren met de stad op locatie officieel van start - In ’Leiden Kennisstad’ moet de kennis door de buurt stromen

Met een bijeenkomst in Het Gebouw aan het Arubapad ging ’Leren met de stad op locatie’ oficieel van start.

Met een bijeenkomst in Het Gebouw aan het Arubapad ging ’Leren met de stad op locatie’ oficieel van start.© Foto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

Leiden-Noord is gezellig, saamhorig en multicultureel, maar ook een deel van de stad met gecompliceerde problemen. Veel bewoners zijn ’sociaal kwetsbaar’, zei welzijnswerker Elles van Capel maandagmiddag tijdens de officiële opening van ’Leren met de stad op locatie’ in buurtcentrum Het Gebouw aan het Arubapad in Leiden.

Met het initiatief ’Leren met de stad op locatie’ willen de Hogeschool en de Universiteit Leiden een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Vooral vanuit de sociaal en juridisch georiënteerde opleidingen gaan studenten de wijken in, om met bewoners te spreken en met hen na te denken over manieren om het leven in de wijk te verbeteren of te veraangenamen.

Dat vinden die studenten vaak eng en spannend, zei docent Toegepaste Psychologie Nadia de Haan tijdens de opening. ’Mogen we echt niet alleen met de professionals spreken?’, vragen ze me. Nee, zeg ik dan, ik wil dat jullie ook met bewoners praten.’’ De Haan vindt het soms net zo spannend. ,,We kunnen de uitkomsten niet sturen en we weten niet van tevoren waar de studenten mee komen.’’

Leiden is een kennisstad en dat betekent, zoals wethouder Paul Dirkse tijdens de opening zei, dat ’kennis door de wijk moet stromen’. Die kennisstroom moet alle kanten opgaan. Studenten komen er niet om de bewoners de les te leren. Soms kunnen ze, vanuit hun opleiding, de bewoners daadwerkelijk op een ander spoor zetten, maar de studenten leren net zo vaak van de bewoners.

Sinds het begin in februari zijn de ervaringen vanuit welzijnsinstellingen Incluzio, SOL en BuZz positief, aldus welzijnswerker Jolanda Swart-Van der Pluym. ,,De studenten zijn bijna collega’s. Ze zijn heel makkelijk en leuk in de omgang, en als je ze iets vraagt, dan doen ze het gewoon. Ze pakken alles snel op.’’

Nu het initiatief zijn waarde lijkt te bewijzen, vinden de gemeente en de twee kennisinstellingen de tijd gekomen om ’Leren in de stad op locatie’ uit te breiden. Tijdens de opening sprak rector magnificus Hester Bijl de wens uit dat ook dat mboRijnland aanhaakt, een uitspraak die met enthousiasme werd begroet.

Het enthousiasme betekent niet dat ’Leren met de stad op locatie’ van een leien dakje gaat. Veel bewoners zijn het vertrouwen in de instituties en de overheid kwijt. Het herwinnen van dat vertrouwen is een kwestie van lange adem. De betrokkenheid van de kennisinstellingen bij Leiden-Noord is daarom blijvend en er is zelfs subsidie voor vanuit de landelijke overheid. Dirkse droomt zelfs van uitbreiding van het initiatief, naar Leiden Zuidwest bijvoorbeeld.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.