Ons polderlandje heeft geen ’Groningen-minister’ nodig, maar de eerste echte klimaatminister | commentaar

Door klimaatverandering neemt het risico op overstromingen zoals in Valkenburg toe, stelt het KNMI.

Door klimaatverandering neemt het risico op overstromingen zoals in Valkenburg toe, stelt het KNMI.© Foto ANP

Yvo Grote

Nu ombudsman Reinier van Zutphen ’Groningen’ tot nationale crisis heeft uitgeroepen, zou hij er goed aan doen zich op een nog grotere crisis te storten: die van het klimaat. De conclusies en aanbevelingen in zijn Groningen-rapport ’Verscheurd vertrouwen’ zou hij direct kunnen kopiëren en uitvergroten: klimaatverandering is de grootste crisis van deze eeuw en moet voortvarend bestreden worden. En die door Van Zutphen aanbevolen ’Groningen-minister’ in een nieuw kabinet, is overbodig. Die zetel in de Trêveszaal moet worden gereserveerd voor de eerste echte klimaatminister.

Het onderzoeksrapport waar het KNMI maandag mee naar buiten kwam, liegt er niet om. Met de zeespiegel stijgen ook de voorspellingen over het versnelde tempo waarin dit gebeurt. Het weerinstituut, toch gewend om nattigheid in millimeters uit te drukken, rekent nu in ’meters’. Binnen onze duinen en dijken is het weerbeeld niet veel rooskleuriger. We zien al steeds vaker ondergelopen dorpen en gebieden door het beeld drijven, en dat zal deze eeuw alleen maar vaker en heftiger voorkomen. En die toekomst is heus niet zo ver weg als menigeen nog denkt. De voorspelde 1,20 meter zeestijging komt natuurlijk niet over tachtig jaar ineens opzetten, maar is volop gaande.

Alle reden voor de politiek van dit polderlandje dus om naar de hoogste staat van paraatheid door te schakelen. Laten we niet vergeten, met ons unieke systeem van waterschappen en vele miljarden zetten we al hoog in om droge voeten te houden. Maar hoe vreemd is het dan dat het klimaat als beleidsterrein er in Den Haag maar een beetje bijhangt. De verantwoordelijk minister behartigt toevallig ook ’s lands economische zaken, met soms contrasterende belangen. De klimaatproblematiek is verder gedrapeerd over de verschillende ministeries, zoals Landbouw en Natuur en Waterstaat.

In een reactie op het KNMI-rapport zegt staatssecretaris Steven van Weyenberg dat het ’code rood voor het klimaat’ is. Als het de vier formatiepartijen dan echt serieus is, mag een ministerie voor Klimaat en Milieu in de komende kabinetsperiode niet uitblijven. Neem een kijkje over de grens, bijvoorbeeld in Duitsland dat al jaren zo’n departement kent. En vooruit, de Groningse gaswinning verdient dan ook een plekje in het nieuwe ministerie.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.