Opnieuw Alphens bouwproject naar beleggers: pensioenfonds koopt ’Salvatori’-appartementencomplex, plan voor koopwoningen geschrapt

Impressie van de nieuwe woningen aan de Ambonstraat

Impressie van de nieuwe woningen aan de Ambonstraat© Bogor

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

Er komen definitief geen koopwoningen in het nog te bouwen appartementencomplex aan de Ambonstraat, waar nu nog de Salvatorikerk staat. Dat werd vandaag duidelijk, nadat ontwikkelaar Bogor aankondigde dat het pensioenfonds PMT (Metaal en Techniek) en pensioenuitvoerder MN het project gekocht hebben voor twintig miljoen euro.

Op de bouwlocatie staan nu nog de Salvatorikerk en een oud crematorium, maar die worden binnenkort gesloopt. Er moeten daar 60 huurappartementen verrijzen, voornamelijk in de vrije sector. De mozaïeken van de Salvatorikerk worden verwerkt in het complex, dat ook een woontoren met negen lagen krijgt.

Aangepast bouwplan

Dat is een ’aangepast bouwplan’, vertelt ontwikkelaar Bogor. In het oorspronkelijke plan dat medio 2020 werd gewijzigd, werd voorzien in 28 zorgappartementen en 35 koopappartementen. Van koopwoningen was in dat plan al geen sprake meer. Nu het eigendom is overgegaan naar een pensioenfonds is de deur naar koopwoningen op de Ambonstraat definitief dicht.

Lees ook: ’Indrukwekkend! Kastanjeboom ’vliegt’ over de Prins Bernhardlaan naar z’n nieuwe plek: ’Dit is duurzaam’ [video]

Het is de tweede keer in een maand tijd dat een appartementencomplex in handen komt van beleggers nog voor de sloop van de oude bebouwing. Eerder deze maand werd ook al duidelijk dat het voormalige l’Oréalkantoor aan de Sacharovlaan wordt opgekocht door het Pensioenfonds voor Rail en Openbaar Vervoer en een groep private beleggers. Ook toen veranderden er geplande koopwoningen in huurwoningen.

Verloederen

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft geen bezwaren tegen de ontwikkelingen, en is blij met de nieuwe huurwoningen. „Zowel de Salvatorikerk als het uitvaartcentrum staan nu al jaren leeg. De panden staan te verloederen.” Het aangepaste bouwplan zonder koopappartementen is daarom gewenst, vertelt een woordvoerder. „De huurappartementen voorzien in de behoefte van het tekort aan woningen in de krappe woningmarkt.”

Wethouder Van As liet eerder deze maand ook weten dat hij er een voorstander van is als pensioenfondsen zich bezighouden met de Alphense woningmarkt. Verschillende partijen in de gemeenteraad waren het daarmee echter fel oneens.

De sloop van de huidige gebouwen in de Ambonstraat zal nog voor het einde van 2021 beginnen.

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.