Afgezette leider Aung San Suu Kyi getuigt voor het eerst zelf

ANP Producties | Bron: ANP

De afgezette regeringsleider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, heeft voor het eerst zelf een verklaring afgelegd voor een speciale rechtbank van het militaire regime, vier maanden na het begin van het proces tegen haar. Ze staat sinds de staatsgreep begin dit jaar onder huisarrest, maar kon nu zelf getuigen, aldus ingewijden.

De 76-jarige winnares van de Nobelprijs voor Vrede wordt onder meer beschuldigd van het aanzetten tot verstoring van de openbare orde, maar ook van bijvoorbeeld illegale import van walkietalkies, corruptie en het niet naleven van de coronaregels. Ze riskeert tientallen jaren te worden opgesloten.

Het proces speelt zich af achter gesloten deuren in de hoofdstad Naypyidaw. Het pleidooi van Aung San Suu Kyi wordt ook niet openbaar gemaakt totdat de rechtbank haar verklaring heeft nagetrokken.

Onlangs kreeg de belangrijkste advocaat van de afgezette leider nog een spreekverbod opgelegd door de militaire junta. Hij mag geen contact meer hebben met media, buitenlandse diplomaten en internationale organisaties.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.