Goochelen met mogelijkheden bij het vegan diner

Hanneke van den Berg

Het aantal kookboeken met veganistische recepten is inmiddels duizelingwekkend groot.

Je kunt er makkelijk vijf boekenplanken mee vullen. Het zou dus eigenlijk niet moeilijk moeten zijn om over te stappen op een vegan eetpatroon, ook in de avond.

Maar dat blijkt toch wat makkelijker gezegd dan gedaan. In mijn vegan avontuur ben ik eerst begonnen met het vervangen van vlees door plantaardige alternatieven.

Maar ofschoon de ontwikkeling van deze producten heel hard gaat, heb ik nog maar weinig vervangers gevonden die ik echt lekker vind. Een flinke dot chilisaus helpt wel om er wat meer smaak aan te geven, maar over het algemeen zijn ze toch wat minder lekker.

Een tweede probleem kan zijn dat familieleden niet mee willen doen en dan is het koken in de avond best een gedoe. Het is heel leuk om te experimenteren met vegan maaltijden als ik in mijn eentje eet, maar dat is niet dagelijks het geval.

Om dat probleem te omzeilen bleken er twee oplossingen mogelijk.

De eerste is om de ingrediënten van een maaltijd los op tafel te zetten, zodat iedereen het bord op eigen wijze kan vullen. Dat is opmerkelijk handig, maar werkt niet bij eenpansmaaltijden zoals risotto of paella.

De tweede mogelijkheid is de maaltijdbox. Steeds meer leveranciers van dergelijke boxen bieden ook een vegan alternatief of in ieder geval een vega-mogelijkheid. Daarbij kun je dan ingrediënten als kookroom of crème fraïche vervangen door een soya-variant. Dat smaakt niet eens zo slecht. En vleesliefhebbers kunnen dat er gewoon bij eten.

Maar de avondmaaltijd blijft toch regelmatig een gegoochel met mogelijkheden. Ach, het zal een kwestie van oefenen zijn, veel uitproberen, af en toe behoorlijk op je neus gaan en zo steeds een stapje vooruit zetten.

Voor wie eerst eens een vegan maaltijd uit een aangeleverd box wil bestellen zijn er inmiddels meerdere mogelijkheden. Zoals

De Krat

Dit bedrijf heeft sinds kort een volledige vegan maaltijdbox. Ooit deed De Krat mee aan de jaarlijkse vegan challenge door in die maand een vegan krat aan te bieden. Dat bleek zo populair, dat hij nu wekelijks aangeboden wordt. Zo kunnen er in een Vegan Krat ingrediënten zitten voor:

Pokébowl met Asian tempeh, ingelegde radijs, komkommer, paksoi en sojadressing.

Wortelpeterselie-aardappelpuree met bonen, gebakken shiitake en bundelzwam, gefrituurde kappertjes en geblancheerde palmkool.

Traybake van knolselderij, paarse peen, rode ui en aardappel met curly kale, crunchy kikkererwten en sumak-yoghurt.

www.dekrat.nl

Ekomenu

Ekomenu heeft ook een volledige veganbox tegenwoordig. De groente is lekker vers en peulvruchten, volkoren producten, vleesvervangers en noten zijn veelvuldig aanwezig. Ook fijn is dat de ingrediënten van het seizoen zijn en biologisch.

Je kunt iedere week kiezen uit een aantal recepten, zodat er altijd wel iets lekkers voor je bij zit.

www.ekomenu.nl

HelloFresh

De bekende maaltijdboxleverancier HelloFresh heeft nog geen volledige vegan-box, maar bij het bestellen van een vega box kun je bij het uitkiezen van de recepten voor die week wel ook kiezen voor enkele vegan varianten. Handig als niet iedereen in huis vegan eet, want vega maaltijden zijn vaak heel eenvoudig vegan te maken en dan krijgt iedereen in huis wat hij wil.

www.hellofresh.nl

Marley Spoon

Net als De Krat heeft ook Marley Spoon inmiddels complete vegan-boxen. Bij hen -en dat is superhandig- zitten alle ingrediënten voor één maaltijd altijd in een apart compartiment in de box, zodat je niet alles bijeen hoeft te zoeken voor een bepaalde maaltijd. Wekelijks kun je uit hun aanbod aan recepten vijf verschillende vegan maaltijden kiezen. Deze zijn niet alleen heel divers, maar ook heel makkelijk aan te passen voor familieleden die niet vegan eten.

www.marleyspoon.nl

PlantB

Vrij nieuw in het veganmaaltijdensegment (leuk Scrabblewoord!) is PlantB. Zij bieden allerlei complete vegan maaltijden in bevroren toestand aan huis. Deze kun je dan meteen in de vriezer leggen en er, als je haast hebt, eentje uithalen. Je hoeft zo’n maaltijd alleen maar een paar minuten in de magnetron te zetten en klaar is Kees. Elke maaltijd is voedzaam en heel divers. Aanvankelijk moest er nog wel wat gesleuteld worden aan het uiterlijk van de maaltijden, maar daar is inmiddels aan gewerkt en nu zien ze er heerlijk uit. Zo smaken ze ook.

www.plantb.nl

Oppo Brothers ijs

En wil je na zo’n lekkere vegan maaltijd nog een fijn dessert? Oppo Brothers, makers van ijs, hebben met hun beker dubbel gezouten karamel swirl een heel erg lekker ijs bedacht, dat als een kroon op de maaltijd kan dienen. En voor niet veganisten is er bij Oppo Brothers ook keus zat. Maar meerdere bekers ijs op tafel zetten zal vast niet nodig zijn als ze de karamel swirl, gemaakt met een mix van haver- en kokosmelk, hebben geproefd.

www.nl.oppobrothers.com

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.