Veel vraagtekens in gemeenteraad Kaag en Braassem bij lening aan netbeheerder Alliander

Schone energie heeft de toekomst en een prija.

Schone energie heeft de toekomst en een prija.© Archieffoto ANP

Paul van der Kooij
Roelofarendsveen

Raadsleden in Kaag en Braassem willen meer informatie hebben voordat ze aan netbeheerder Alliander de gevraagde 2,7 miljoen euro gaan uitlenen. Dat bleek maandagavond tijdens een commissievergadering.

De netbeheerder wil in totaal 600 miljoen euro binnenhalen bij gemeenten en provincies die aandelen in de instantie hebben omdat ze dan goedkoper geld kan lenen voor de broodnodige miljardeninvesteringen in het elektriciteitsnet. Met het oog op de klimaatveranderingen moet dat net namelijk aan alle kanten worden versterkt. Én om meer te kunnen leveren als het land van het gas af gaat én om de energie aan te kunnen die van zon en wind komt.

Haalt Alliander minder dan 550 miljoen binnen bij de aandeelhouders, dan moet de kapitaalstructuur op een andere wijze worden gerealiseerd en ’lijkt inhouding van het dividend onvermijdelijk’. „En dat begint een beetje op chantage te lijken”, stelde Nick van Egmond (D66) in de commissievergadering. Hij benadrukte ’heel erg achter de klimaatdoelstellingen van Alliander te staan’. „Maar als ik zie wat we als gemeente nog moeten doen aan eigen doelstellingen, geef ik dat geld daar liever aan uit.”

Tegenstrijdigheden

Volgens VVD-raadslid Peter van Dijk wemelt het van de tegenstrijdigheden in het voorstel van B en W en de meegestuurde bijlages. Zo was hem niet duidelijk waarom de dagelijks bestuurders voor de optie kozen om 0,457 procent van het totaalbedrag voor hun rekening te nemen, overeenkomstig het percentage aandelen dat de gemeente bezit. „Waarom bijvoorbeeld niet een kwart meer, wat ook kan? Bij de gekozen optie wordt gemeld dat de gemeente daarmee een ’algemeen belang dient’ en tegen de extra optie zou gelden dat je dat geld niet kan inzetten voor andere publieke doeleinden. Maar je kan toch ook zeggen dat het zo’n mooi belang is, dat je daar graag meer in steekt?”

Wat hem verder bevreemd is dat de gemeente een lening aangaat voor een periode van zes tot tien jaar om Alliander het geld te kunnen lenen, terwijl de netbeheerder dan nog lang niet hoeft terug te betalen. Want die leent bij de aandeelhouders geld voor een periode van zestig jaar en heeft ook nog eens de mogelijkheid om de lening om te zetten in aandelen. „Daardoor kan de vraag rijzen hoe de gemeente de eigen lening terugbetaalt?”, opperde de liberaal.

Alles bij elkaar vroeg hij wethouder Petra van der Wereld (financiën) om ’nog eens heel goed uit te leggen’ waarom Kaag en Braassem het wel of niet moet doen en daarbij eveneens te kijken naar gemeenten die niet met zo’n lening hebben ingestemd: „Misschien geeft ook dat ons uitleg waarom we het wel of niet zouden moeten doen.”

Doorschuiven

Op de laatste vraag antwoordde de wethouder met de suggestie dat dat wellicht gemeenten zijn die financieel onder curatele staan, maar dat leek Van Dijk sterk: „Het zijn er namelijk best veel.”

Op veel andere vragen wil de wethouder schriftelijk terugkomen. Om haar antwoorden goed te kunnen bestuderen en te bespreken, besloten raadsleden het agendapunt af te voeren van de raadsvergadering van 1 november en door te schuiven naar de vergadering van eind die maand. Die wordt immers gehouden enkele dagen voor de deadline die Alliander heeft gesteld.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.