Esmee van Marwijk had niet verwacht twee dagen op NK tafeltennis actief te zijn en moest snel een hotel regelen

Esmee van Marwijk: ,,Ik blijf trainen want ik wil beter worden.”© Foto Wim de Leeuw

Ron Hoogendam
Leiden

Voor tafeltennisster Esmee van Marwijk brak vorige week in het Landstede sportcentrum in Zwolle de zon door met het behalen van de nationale titel in het damesdubbel. Ze zegevierde samen met clubgenote en oud-international Kim Vermaas.

„Heel koel. Ik was vooraf al blij als we de halve finale zouden halen, want ik heb wel steeds gedacht als ik het maar niet verpest voor Kim. We hadden nog niet zo vaak samen gedubbeld”, blikt de 22-jarige Van Marwijk terug,

Met haar eerste nationale titel kreeg Van Marwijk, voor Vermaas was het al haar zevende titel, de beloning voor haar vele trainingsuren. Vier keer per week staat de leerkracht van de Daltonschool in Oegstgeest achter de tafel bij Scylla om haar niveau op te krikken en bij de club geeft ze zelf ook training aan de jongste jeugd.

Met een ranking van bijna 1900 was ze met Vermaas (2250) als nummer één geplaatst bij de titelstrijd. „Anderhalf jaar geleden vroeg ik aan Kim, die toen gestopt was met het spelen van wedstrijden, of ze het leuk zou vinden om met mij het NK te dubbelen. Dat wilde ze wel en het is leuk dat ze haar belofte is nagekomen.”

Hotel

Van Marwijk was voor de loting niet zeker dat het toernooi voor haar twee dagen zou duren, maar omdat het Leidse koppel als eerste geplaatst was kregen ze een bye en stroomde meteen door naar de kwartfinale. Daarin waren ze met 3-1 te sterk voor het duo Bierdrager/Staps en derhalve gingen ze door naar de halve finale op zondag. „We hebben toen gelukkig een hotel kunnen vinden voor de zaterdag via een andere deelneemster Tanja Helle.” Helle, een trainingsbeest pur sang, werd dezelfde dag verrassend door Van Marwijk met 4-2 geklopt in de tweede ronde van het enkelspel.

Op zondag hadden Van Marwijk en Vermaas het in de halve finale het lastig tegen de zussen Sanne en Jacyntha de Hoop, maar de Leidsen trokken met 3-2 aan het langste eind. En ook in de eindstrijd tegen de latere enkelspelwinnares Shuohan Men en Dorbrila Jorguseska was het Leidse koppel ook met met 3-2 te sterk. Al met al smaakt dit succes voor Van Marwijk naar meer. „Ja zeker”, klinkt ze strijdlustig. Dat Van Marwijk, met coach Gerard Bakker op de bank, in de kwartfinale enkelspel met 4-2 werd afgestopt door kersvers international Sanne de Hoop was geen schande. „Zij is gewoon goed en zit niet voor niets in het Nederlandse team, maar Gerard heeft me prima gecoacht.”

Ambities

Van Marwijk kijkt al uit naar het volgende NK in maart. „Maar dan is Kim misschien op wintersport. We zullen zien.” Ambities heeft laatbloeier Van Marwijk nog in niet geringe mate. „Als ik eerder was begonnen met tafeltennissen dan was ik waarschijnlijk stukken sterker geweest.”

Met haar baan als leerkracht maakt ze lange dagen, maar de combinatie topsport en werk gaat haar vooralsnog goed af. „Ik vind tafeltennissen echt heel leuk, maar heb ook plezier in m’n werk en daar moet ik mijn geld mee verdienen, met tafeltennissen gaat dat niet.” Niettemin is haar honger nog lang niet gestild, want ze heeft, als het te combineren blijft, nog wat pijlen op haar boog. „Ik blijf trainen want ik wil beter worden en nog zeker een keer een titel pakken. Ik zou het ook heel leuk vinden om nog eens een internationaal toernooi te spelen. Het Nederlands team?. Dat zou ik ook wel heel graag willen.”

Scylla

Er zijn dus genoeg uitdagingen voor Van Marwijk, ook bij de dames van Scylla om een keer voor de nationale titel met het team te gaan. „Dat zou leuk zijn voor de club en voor mezelf.” Misschien moet Van Marwijk haar maatje Vermaas nog maar eens benaderen voor deze uitdaging. „Ik heb het hier wel eens met Kim over gehad. Want als je voor de titel in de eredivisie wil gaan dan moet je er wel een goede speelster bij hebben.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.