Kjeld Nuis schaatst op 1500 meter naar zilver bij NK afstanden

Kjeld Nuis tijdens de 1500 meter.

Kjeld Nuis tijdens de 1500 meter.© Foto ANP/Vincent Jannink

ANP
Heerenveen

Schaatser Kjeld Nuis heeft bij het NK afstanden zilver op de 1500 meter veroverd. De Zoeterwoudenaar moest Thomas Krol, die zijn titel prolongeerde voor zich dulden. Krol troefde in de slotrit zijn ploeggenoot Patrick Roest af met 1.44,27 minuten. Kjeld Nuis zette met 1.44,53 de tweede tijd neer. Chris Huizinga werd met 1.45,27 derde.

Achter Krol en Nuis was het ongemeen spannend. Huizinga bleef Patrick Roest nipt voor. Die werd vierde met 1.45,35 en was daarmee twee honderdsten van een seconde sneller dan Jan Blokhuijsen. De Noord-Hollander van Team IKO verzekerde zich met de vijfde tijd ook van een startbewijs voor de wereldbekerwedstrijden.

Krol greep de afgelopen twee jaar bij de NK afstanden de titels op zowel de 1000 als de 1500 meter. In de ’schaatsbubbel’ begin dit jaar in Thialf veroverde hij ook de wereldtitel op de 1500 meter, nadat hij een dag eerder na twee valse starts was gediskwalificeerd op de 1000 meter.

Hij dook met een slotronde van 28,9 seconden net onder de beste tijd die Nuis een rit eerder had neergezet. De wereldrecordhouder van Team Reggeborgh lag op het schema van zijn eigen baanrecord, maar moest daar in de slotronde veel op prijsgeven met een rondje 29,3.

Achter de twee specialisten lag het heel dicht bij elkaar. Huizinga, Roest en Blokhuijsen zaten voor de wereldbekertickets aan de goede kant. Wesly Dijs, vorig jaar op de NK nog derde, en Marcel Bosker grepen op respectievelijk twee- en driehonderdsten van een seconde net naast een startbewijs.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.