Kijken in een pop-uphennepkwekerij, met een neptelevisie: ’Meld vermoedens, al is het een onderbuikgevoel’

De fraudespecialist van Liander legt burgemeester Carle Breuer uit hoe de hennepkwekerij in z’n werk gaat.

De fraudespecialist van Liander legt burgemeester Carle Breuer uit hoe de hennepkwekerij in z’n werk gaat.© Foto Taco van der Eb

Jelin Schut
Sassenheim

Wat zijn de gevaren van een hennepkwekerij? En hoe is een kwekerij te herkennen? Vrijdag konden inwoners en ondernemers in Sassenheim een kijkje nemen in een ’pop-uphennepkwekerij’. In een gele container op het marktplein vertelden fraudespecialisten over de werkwijze en de gevaren van illegale kwekerijen. ,,Een leuke, interactieve manier om bewoners bewust te maken.’’

,,Jammer dat de planten geen geur hebben’’, zegt een bezoeker. Hij staat tussen de nepplanten in de container. Hij spreekt voor zijn beurt, want Klaas haalt een plastic zak met gedroogde hennep onder een stelling vandaan.

De hennep ruikt scherper dan de wiet in coffeeshops, die wat zoeter ruikt. De bezoeker herkent de geur. ,,Soms ruiken mijn vrouw en ik deze geur in ons huis, heel gek.’’ Waar die vandaan komt, weet hij niet.

Voor situaties als deze wil de gemeente Teylingen bewustzijn creëren onder inwoners en ondernemers. De pop-uphennepkwekerij is een onderdeel van de ’Aanpak Ondermijning’, oftewel het tegengaan van georganiseerde criminaliteit.

Volgens burgemeester Carla Breuer is bewustwording van buurtbewoners belangrijk, want de politie kan niet alles signaleren. ,,We willen hiermee laten zien wat een hennepkwekerij inhoudt, hoe omwonenden een kwekerij kunnen herkennen en waar ze vervolgens terecht kunnen’’, zegt Breuer.

Gevaar

De lampen, ventilatoren, bedrading en ’cannacutters’ (apparaten die de planten fijnmalen) komen uit echte kwekerijen. Alleen de planten zijn nep. Klaas en Erik (ze willen beiden niet met hun achternaam in de krant) werken al twintig jaar als fraudespecialist bij netwerkbeheer Liander. Illegale hennepkwekerijen zijn voor hen aan de orde van de dag, want sommige stelen energie van het bedrijf, dat zo’n dertig procent van Nederland voorziet van energie.

,,Elk jaar vinden we zo’n zesduizend kwekerijen’’, zegt Klaas. De energie is nodig voor de lampen in de kwekerijen. De warmte die daar vanaf komt, zorgt ervoor dat een plantje in tien weken klaar is voor de oogst.

De energiediefstal is niet zonder risico’s, want omgelegde kabels verschroeien snel. In de containers hangen foto’s van de gevolgen: woningbranden, doorgebrande bedrading en een duistere wijk. Behalve gevaarlijke situaties veroorzaken de illegale kwekerijen ook overlast door de geur.

(Tekst gaat door onder de foto)

De nagebootste hennepkwekerij in Sassenheim.

De nagebootste hennepkwekerij in Sassenheim.© Foto Taco van der Eb

Trucjes

Vrijdag loopt nieuwsgierig winkelpubliek de container in. Klaas en Erik vertellen hoe hennepkwekerijen werken, maar ze laten ook vernuftige trucjes zien, zoals een timer voor verlichting en folie om de warmte binnen te houden. Kwekers doen er alles aan om hun kwekerij door te laten gaan als normaal woonhuis of bedrijfspand.

,,Met dit lampje bootsen de criminelen een televisie na’’, zegt Klaas, terwijl hij wijst naar een lampje dat wisselend rood, blauw, groen en wit oplicht. Achter een gordijn lijkt het net alsof de televisie aanstaat.

De trucjes kosten energiebedrijven, en daarmee de maatschappij, veel geld; landelijk zo’n 160 miljoen euro per jaar. Erik schat dat een gemiddelde hennepkwekerij Liander vijf- tot zesduizend euro kost. Duizend euro aan vaste kosten, omdat ze onderzoek moeten doen en het netwerk moeten afsluiten en nog een bedrag dat ze kwijt zijn aan de energiediefstal.

’Sketchy’ winkel

Burgemeester Breuer benadrukt dat hennepkwekerijen overal kunnen voorkomen: in het huis van de buren, in een leegstaand bedrijfspand of in een ’sketchy’ winkel, zoals een kapsalon waar nooit klanten komen. Ze hoopt dat inwoners melding gaan maken van verdachte situaties, al is het maar een onderbuikgevoel dat vertelt dat er iets niet pluis is.

,,We merken dat buurtbewoners, nádat een kwekerij is opgerold, aangeven dat ze ’wel iets doorhadden’. Het is belangrijk dat ze daar melding van maken, zodat we onderzoek kunnen doen.’’

Sinds vier weken werkt de gemeente Teylingen samen met M: meld misdaad anoniem. ,,Is het niets, dan is het niets, maar als we wel een illegale kwekerij aantreffen, heb je de buurt leefbaarder gemaakt’’, zegt Breuer. ,,Met dit soort acties laten we zien dat we illegale kwekerijen aanpakken, in de hoop dat mensen slim genoeg zijn om geen kwekerij te beginnen.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.