Amber (17) zit soms ’iets te veel’ op sociale media: ’Het is een neppe wereld’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Amber wil later graag voor een goed doel werken.© Foto Chiara Mars

Chiara Mars

Amber (17): „Vaak zegt de samenleving: „Dit moet je doen, dat moet je doen.” Ik denk dat je vooral dat moet doen waar je zelf zin in hebt. Je dromen nagaan. Soms lijken dingen onmogelijk maar als je het niet probeert, gaat het nooit lukken. Nee heb je, ja kun je krijgen.”

„Of ik wel eens nee heb gezegd tegen iets waar ik nu spijt van heb? Vast wel vaker dan alleen deze keer, maar dit onthoud ik altijd: Ik stond in de rij voor een grote attractie op de kermis. Eenmaal vooraan durfde ik niet meer en ben ik weggegaan, daar heb ik nu nog steeds spijt van.

Ik volg de opleiding ’creative business’ waar je alles leert over online content maken, maar ook wat opdrachtgevers willen en hoe je aan hun wensen kan voldoen. Zelf zit ik veel op sociale media, misschien wel een beetje te veel. Ik heb er geen last van, laat me er niet door beïnvloeden.

Toch zou het wel goed zijn als er meer voorlichting is voor jongeren over de negatieve kanten van sociale media. Het is een neppe wereld, alles wat je ziet is niet echt, het is gemaakt. Het ziet er zo perfect uit, maar ’influencers’ hebben ook een leven naast hun Instagram. En dat leven ziet er heel anders uit.

Ik zou later heel graag voor een goed doel willen werken. Ik ben nu op school bezig met een project voor het Wereld Natuur Fonds. In verschillende groepen ontwerpen we video’s om het wereldwijde voedselprobleem aan te kaarten. De uitdaging is om iets neer te zetten waarmee mensen op een leuke manier geïnformeerd worden en er ook mee aan de slag kunnen.

Van kinds af aan ben ik al met goede doelen bezig. In Alphen is er lichtjesavond, op de begraafplaats. Iedereen mag komen en samen wordt er dan teruggedacht aan dierbaren die zijn overleden, op een vrolijke manier. Ik heb een aantal keer geholpen op zo’n avond. Het is een mooi gebaar om een steentje bij te dragen voor mensen die het lastig hebben, zodat zij herinneringen op een vrolijke manier kunnen herbeleven.

Het heeft voor mijzelf ook betekenis, ik heb toen ik jonger was ook een dierbare verloren. Zij voelde als een oma voor mij, ook al was ze dat niet. Zij ligt ook op die begraafplaats. Inmiddels is dat wel rustig in mijn hoofd. Ik ben niet gelovig maar zij wilde altijd een ster zijn. Ik zie haar nu ook als een ster aan de hemel.”

Ben of ken jij een Alphenaar die hier ook een plekje verdient? Schroom dan niet om contact op te nemen via dit mailadres: c.mars@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.