Zwemmer Arno Kamminga grijp nipt naast Europees goud 200 schoolslag

© EPA

ANP
KAZAN

Zwemmer Arno Kamminga heeft bij de EK kortebaan in Kazan ook op de 200 meter schoolslag naast de Europese titel gegrepen. Hij moest genoegen nemen met het zilver, de kleur die hij ook won op dit onderdeel bij de Olympische Spelen in Tokio. Kamminga moest in de finale Ilja Sjimanovitsj uit Belarus één honderdste van een seconde voor zich dulden.

Kamminga slaagde er eerder niet in zijn Europese titel kortebaan op de 100 meter schoolslag te prolongeren. Het werd op dat onderdeel een bronzen plak.

In de finale van de 200 schoolslag lag Kamminga na 150 meter op de vierde plek en moest hij in de laatste twee banen een uiterste krachtsinspanning leveren om er nog een medaille uit te slepen. Hij wist in de laatste meters de Zweed Erik Persson (vierde) en de Rus Michail Dorinov (brons) nog te passeren, maar Sjimanovitsj tikte nipt eerder aan en behaalde het goud in 2.01,73. Kamminga klokte 2.01,74.

Marrit Steenbergen diende zich aan als titelkandidate op de 200 meter vrije slag. Ze was de snelste in de halve finales in een persoonlijk record van 1.53,48. Imani de Jong noteerde met 1.58,05 de elfde tijd en miste de finale, die zondag op de slotdag wordt gezwommen.

Strontchagrijnig

„Ik wilde winnen en dat zat er zeker in, dus dan is het balen dat het geen goud is”, zei de zwemmer na afloop. „Ik ben er nu strontchagrijnig over, maar gek genoeg is er ook tevredenheid. Het was een hele goede race, waarin ik mijn beste seizoenstijd zwem, net boven mijn persoonlijk record. Dit is wel de manier waarop ik echt hard kan gaan zwemmen. Ik vind dat ik weer een stap heb gemaakt.”

Kamminga heeft zondag nog een laatste kans op een gouden medaille. Hij zwemt dan de finale van de 50 meter schoolslag. In de halve finales noteerde hij de zevende tijd: 26,18.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.