Rechtszaak Huize Ivicke: ’Wassenaar is in een Rolls Royce gaan rijden’

Huize ivicke Wassenaar. krakers gekraakt© Taco van der Eb

Cerberus
Wassenaar

Beursfonds Bever Holding, de eigenaar van Huize Ivicke aan de N44, vindt dat de gemeente Wassenaar de opknapbeurt van het monumentale pand veel te uitbundig heeft aangepakt.

„De gemeente is op zijn Wassenaars in een Rolls Royce gaan rijden, terwijl een Volkswagen voldoende was geweest”, zei de advocaat van het bedrijf maandag bij de bestuursrechter in Den Haag.

„Wassenaar hoefde het pand niet tot in de puntjes te repareren”, zei de advocaat van Bever Holding bij de Haagse rechter. Het bedrijf dreigt voor de kosten van de restauratie te moeten opdraaien. Die zouden uitkomen op vijf ton. De gemeente wil dat Bever Holding, het bedrijf van vastgoedondernemer Ronnie van de Putte, die som gaat ophoesten.

Bever Holding wordt ervan beschuldigd dat ze Huize Ivicke ernstig heeft verwaarloosd. De gemeente is het pand zelf gaan opknappen, omdat ze als taak heeft om rijksmonumenten in stand te houden. Tijdens de rechtszitting maandag bestreed de gemeente Wassenaar dat ze te uitbundig te werk is gegaan. Ze heeft slechts het hoognodige aan de buitenkant gedaan, zoals het vullen van spleten in de muren.

„Er zijn alleen strikt noodzakelijk werkzaamheden verricht voor het behoud van het monument”, zei de advocate van de gemeente bij de rechter. „Het gaat niet om een complete renovatie. Er moet nog meer gebeuren voordat je kunt zeggen: dat ziet er goed uit. Er zijn nog scheuren zichtbaar.”

Beursfonds Bever Holding wilde de gebreken aan het pand zelf aanpakken, maar dat plan werd getroffen door een bouwstop van de gemeente. De ambtenaren meenden dat het bedrijf met de verkeerde materialen aan de gang wilde. Volgens Bever Holding klopt dat oordeel niet.

Het bedrijf kondigde onlangs aan dat ze Huize Ivicke nu voorlopig zelf in gebruik wil gaan nemen. Dat zou dan wel beteken dat een groep krakers die er nu zitten, het pand moeten verlaten. „Ze moeten er weg”, zei de advocaat van Bever Holding. „De krakers kunnen er niet tot Sint Juttemis blijven zitten. Ze hebben er niets te zoeken.”

Tijdens de zitting bleek dat de krakers niet zomaar het monumentale pand zullen opgeven. Hun advocaat vond dat de plannen van Bever Holding om het als kantoorruimte te gaan gebruiken niet veel om het lijf hebben. Ze beroepen zich op het Europese mensenrechterverdrag waarin hun woonrecht wordt beschermd.

De uitspraak van de bestuursrechter volgt over zes weken.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.