Online tentoonstelling ’Vruchtbare samenwerking’

De eerste medische universiteit in Moskou, voor 1812.© Tentoonstellingsbeeld

Wilfred Simons

Wie belangstelling heeft voor de geschiedenis van de geneeskunde in Rusland, kan zijn hart ophalen aan de online tentoonstelling ’Vruchtbare samenwerking’. Vooral in de 18de eeuw waren vrijwel alle prominente (hof)artsen in Sint-Petersburg en Moskou opgeleid aan de Universiteit Leiden. Veel Leidse artsen emigreerden ook naar Rusland, zoals Nicolaas Bidloo en Abraham Kaau-Boerhaave, een neef van Herman Boerhaave.

De tentoonstelling is gemaakt door de Leidse promovenda Inge Hendriks, die onderzoek doet naar de legendarische Russische arts Nikolay Pirogov (1810-1881). Deze staat bekend als de ’vader van de anesthesie’, omdat hij al heel vroeg experimenteerde met verdovingsmiddelen ether en chloroform om operaties draaglijk te maken.

Bidloo richtte in 1707 het eerste echte ziekenhuis van Rusland op, met het Leidse Caeciliagasthuis als voorbeeld. Het had een eigen opleiding, anatomisch theater en botanische tuin.

’Vruchtbare samenwerking’ is het resultaat van een samenwerking van het LUMC en de Anatoly Sobtchak Foundation in Sint-Petersburg.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.