Kamp Seedorf maakt heel grote voetbalplaatjes op de muur

Hema-tompouce van Kamp Seedorf

Hema-tompouce van Kamp Seedorf© Foto Kamp Seedorf

Jaap Stiemer

Kamp Seedorf maakt voetbalplaatjes. Niet op handzaam formaat voor in een plakboek, maar kolossaal, om muren mee te behangen. En dat doen ze dan ook.

Veertig nieuwe werken van het streetartcollectief zijn vanaf zaterdag 13 november te zien op een bijzondere plek: pal naast het paleis op de Dam in Amsterdam, in de kunstruimte Vrij Paleis.

Kamp Seedorf, afkomstig uit Amsterdam en Almere, noemde zich naar hun favoriete voetballer Clarence Seedorf. Er wordt straatkunst gemaakt in de vorm van zogeheten paste-ups: kunstwerken op papier die met behangplaksel op de muur wordt geplakt. Helemaal legaal is dat niet, maar deze acties leveren minder permanente schade op dan werk dat met spuitbussen en stiften wordt aangebracht.

In Amsterdam (maar ook elders) duiken zeer regelmatig werken op van Kamp Seedorf, recent nog een reusachtige Hema-tompouce in een tunnel bij de Wibautstraat. Ook bovenmaatse Eddingstiften behoren tot bekende plakplaatjes van Kamp Seedorf. Een afbeelding van de overleden burgemeester Van der Laan met Ajaxsjaal en de tekst ’Damsko Strijder’ zorgde voor een run op T-shirts, waarop dit werd geprint.

In Vrij Paleis zijn werken te zien die gemaakt zijn op allerlei materialen, van hout tot katoen. Een rode draad of thema zit er niet in deze tentoonstelling: alles van ’voetbal, markers, hiphop, kroegcultuur en gekke snacks’. Alles is met de hand geschilderd, de werken die worden tentoongesteld zijn allemaal te koop.

Het Vrij Paleis is een pand met geschiedenis: nadat het Algemeen Handelsblad hier in 1977 vertrok, werd de plek gekraakt. Peter Giele en David Veldhoen startte hier in de jaren ’80 de galerie Amok/Aorta, een voorloper van wat later de club Roxy werd.

De tentoonstelling ’Op Sjiek, from the streets to the palace’ is van 13 tot en met 19 november gratis te bezoeken aan de Paleisstraat 107. Maandags gesloten. Informatie: vrijpaleis.nl

Meer nieuws uit Cultuur

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.