Marian Wortman (56) voelt zich ’ondanks al het verlies niet alleen’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Marian Wortman met Taro (5).

Marian Wortman met Taro (5).© Foto Chiara Mars

Chiara Mars

Marian Wortman (56): „Ik heb geleerd om naar mijn gevoel te luisteren.”

„Mijn zus is heel vroeg overleden, aan borstkanker. Ze is vierendertig jaar geworden. Ik heb acht jaar met haar naar het ziekenhuis gereden, ook mijn kinderen gingen mee. Ik zorgde die jaren altijd voor mijn zus. In die periode werd mijn vader ook ziek. Hij overleed binnen een paar maanden. Ook voor hem heb ik gezorgd.

Ik heb door alle omstandigheden de keuze gemaakt om mijn baan op te zeggen, ben huisvrouw geworden. Na het verlies van mijn zus en vader ben ik mantelzorger voor mijn moeder geweest, samen met mijn andere zusje. Mijn moeder had dementie. Vorig jaar kwam ook aan haar leven een einde. Nu zijn we eigenlijk een soort weeskinderen, mijn zusje en ik. We wonen allebei in Kerk en Zanen en hebben heel veel aan elkaar.

Ik werkte op een organisatiebureau in Leiden. We organiseerden bijvoorbeeld de Leidato, de huishoudbeurs in Leiden. Ik zat daar bovenop. Het was echt een hele leuke baan. Toch was het geen moeilijke keus om ermee te stoppen. De kinderen gingen voor. Ik dacht: “Werken, dat komt later wel weer”, maar door de ziektes van iedereen ben ik thuisgebleven. Financieel was het ook niet nodig, anders moet je natuurlijk wel. Ondanks al het verlies voel ik me niet alleen. Ik heb sociale contacten met de hond en Zumba elke week met vrouwen van mijn leeftijd.

Hoe heftig die periode ook was, we raakten eraan gewend. We wisten dat ze niet beter zouden worden, konden het daardoor beter verwerken. Het plotselinge overlijden van mijn vader was een klap erbij. Pluk daarom echt de dag. Je kan zomaar ineens ziek worden. Ik ben mijn ouders kwijt, mijn zusje kwijt. Soms denk ik ook: “Straks ben ik de volgende”. Dat komt wel in je op. Daarom probeer ik elke dag te genieten. Bij ons staat de kerstboom al opgetuigd. Waarom moeten we wachten tot na Sinterklaas? We hebben ook elke vrijdagavond spelletjesavond, met chips en een hapje. Daar kan ik ontzettend van genieten.

Mijn favoriete plek in Alphen? Voor de wandelliefhebber is de Zegerplas natuurlijk ideaal. Daar ga ik ook vaak met de hond een rondje lopen of met mijn zus een koffietje drinken. Het Rietveldsepad vind ik ook heel erg mooi. Dat zijn voor wandelaars en natuurliefhebbers wel dé plekken.”

Ben of ken jij een Alphenaar die hier ook een plekje verdient? Schroom dan niet om contact op te nemen via dit mailadres: c.mars@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.