Van As stelt bouwproject SteekterOever vrij van sociale woningbouw: ’Hoge kosten voor verwerving, sloop en sanering’

Een deel van te bouwen huizen in de Steekterpoort.

Een deel van te bouwen huizen in de Steekterpoort.© Impressie Spacetolive

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

Wethouder Gerard van As (bouwen/Nieuw Elan) keurt de plannen van ontwikkelaar Spacetolive goed om luxe woningen aan de Steekterweg te bouwen. Dat hierdoor tegen de gemeentelijke normen in geen sociale woningen worden toegevoegd aan de Alphense woningvoorraad, vindt de bestuurder geen groot bezwaar.

Dat zegt Van As op LinkedIn, waar hij meldt dat het college van burgemeester en wethouder instemt met de bouwplannen voor 25 luxe woningen op de locatie van de voormalige oliehandel De Groot Verschuur.

Lees ook: ’Eerste impressies van nieuwbouwproject SteekterOever in Alphense Steekterpoort onthuld: 25 woningen aan het water

„Een mooie ontwikkeling, omdat de omgeving hierdoor enorm verbetert. Het worden weliswaar woningen in het duurdere segment, maar dat komt door de hoge verwervings- sloop- en saneringskosten van deze locatie.” De gemeentelijke norm bij bouwprojecten draagt ontwikkelaars op om bij projecten minimaal 25 procent sociale woningbouw te gebruiken. Het project SteekterOever, zoals de officiële naam luidt, zit echter op nul procent.

Eveneens kraakt Van As de huidige staat van het perceel. „Het ziet er niet uit.” Dat was een extra reden om de bouw van de woningen aan de Oude Rijn goed te keuren: hierdoor kunnen woningeigenaren in goedkopere huizen straks weer doorstromen naar de grotere huizen, denkt de wethouder.

Volgens Alphens.nl hoeft er ook geen bijdrage te worden gedaan aan het gemeentelijke vereveningsfonds. Dit is een geldpot waarin ontwikkelaars een financiële compensatie storten wanneer hun bouwprojecten in Alphen aan den Rijn om de één of andere reden niet kunnen voldoen aan de minimale eis voor sociale woningbouw.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.