Basketbalclubs mogen zelf beslissen: ZZ Leiden wil er thuis publiek bij

Ruud Ramler
Leiden

Basketbalclubs die thuisspelen in de BNXT League mogen de komende drie weken zelf bepalen of de wedstrijden zonder publiek doorgaan. Onderling is voor die vrijheid gekozen. Verplaatste duels moeten dan wel gespeeld zijn voor de Belgische clubs medio februari in het speelschema worden betrokken.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in onderling overleg met Donar al besloten naar een alternatieve datum voor de wedstrijd van zaterdag 20 november te zoeken. Zwolle tegen Den Helder Suns gaat een dag later ook niet door.

,,Ons uitgangspunt is altijd dat we onze wedstrijden met publiek willen spelen. Er is geen garantie dat er over drie weken wel weer in een gevulde hal gespeeld mag worden, maar we zijn het als club aan onze sponsoren en fans verplicht om in ieder geval alle mogelijkheden aan te grijpen om een van de meest populaire wedstrijden van het seizoen op een normale manier te kunnen laten plaatsvinden”, aldus Marcel Verburg, voorzitter van ZZ Leiden dat op donderdag 2 december wel in Den Helder wordt verwacht.

Want de Suns kiezen er voor de thuiswedstrijden ook zonder publiek door te laten gaan. ,,Dat heeft enerzijds te maken met het gebrek aan ruimte in Sporthal Sportlaan’’, zegt Maarten Bais als voorzitter van de Stichting Top Basketball Den Helder Suns. ,,Maar onze spelers vinden het ook prettig om in een bepaald ritme te blijven.’’

Sinds afgelopen zaterdagavond mag er drie weken lang geen publiek bij sportwedstrijden aanwezig zijn. Drie van de vijf geplande basketbalduels in de eredivisie bij de mannen gingen toen al niet door.

De BNXT League is een aparte organisatie die buiten de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Basketball Bond (NBB) valt. Dat geldt niet voor de eredivisie bij de vrouwen. Vooralsnog worden daar de vastgestelde wedstrijden ook zonder publiek gewoon gespeeld.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.