Plus Ultra Leiden is bijna af: nieuw biotechverzamelgebouw op Leiden Bio Science Park

Rob van Overbeek: ,,Natuurlijk, het wordt een hartstikke mooi gebouw.’’

Rob van Overbeek: ,,Natuurlijk, het wordt een hartstikke mooi gebouw.’’© Foto Hielco Kuipers

Martijn de Meulder
Leiden

De glazen Plus Ultra-toren die naast de Leidse Plesmanlaan uit de grond wordt gestampt, is bijna klaar. Vijftig miljoen euro kostte de bouw, de eerste huurders hebben getekend en de bouwvakkers zijn nu bezig met de inrichting ervan.

„Kijk eens naar het plafond?” Rob van Overbeek wijst naar de enorme raampartijen in het plafond „Dat vinden we heel belangrijk in dit gebouw: overal daglicht. Zo krijg je een prettige omgeving om in te werken en elkaar te ontmoeten.”

Van Overbeek staat in het enorme atrium van Plus Ultra Leiden op de kale betonnen vloer. Om hem heen liggen nog pakken bouwmaterialen. Boormachines gieren in de verte. Achter hem inspecteert een bouwvakker op een hijsinstallatie het plafond. Maar het begint echt al wat te worden.

Met iets van trots kijkt de ’commercial development manager’ naar de trappenpartij die midden in de ruimte opstijgt. „Natuurlijk, het wordt een hartstikke mooi gebouw. Geschikt voor meerdere huurders en het is volledig energieneutraal. Op het dak hebben we zonnepanelen geplaatst. Verwarming en koeling regelen we door een warmte/koude-opslaginstallatie waardoor het gebouw ook gasloos is.”

Onbekende

Van Overbeek werkt voor de Brabantse projectontwikkelaar Kadans Science Partner, een onderdeel van vermogensbeheerder Axa. Zijn broodheer bouwt voor de wetenschap, legt hij uit. „Daar duidt de naam ook op. Plus Ultra betekent voor ons dat er meer is: meer dan een bedrijfsverzamelgebouw, en meer door de bedrijven die wij huisvesten en die met hun onderzoek voorbij de grenzen van het bekende kijken.’’

,,We hebben op de campus in Wageningen ook twee Plus Ultra-gebouwen neergezet. In Amsterdam en Groningen staan we op het punt om te starten. Het was eigenlijk niet meer dan logisch dat we ook in Leiden zouden gaan bouwen. De vooruitzichten van het Leiden Bio Science Park zijn heel goed.”

Dat is belangrijk voor de projectontwikkelaar die het gebouw in zijn vastgoedportefeuille houdt en gaat beheren als het af is. „Op dit moment werken er 18 duizend mensen op het Bio Science park, Over een jaar of vier zouden dat er tegen 25 duizend kunnen worden. Er is veel vraag naar bedrijfsruimte, hier bieden we kantoren, laboratoria, ontmoetingsplekken en ruimte voor evenementen.”

Huurders

De eerste huurders voor het gebouw zijn inmiddels bekend. De Zweedse kankertherapiemaker Immunnicum en het Leidse batterijtechnologiebedrijf LeydenJar tekenden voor respectievelijk een hele etage van elfhonderd vierkante meter en kantoren en labs van vijfhonderd vierkante meter.

„We hebben net een overeenkomst met een nieuwe huurder gesloten en spreken met een aantal geïnteresseerde bedrijven”, vertelt Van Overbeek. „Ik verwacht dat eind januari, als we het gebouw aan de eerste huurders opleveren, het grootste deel van de huurders wel bekend is.” In totaal denkt hij ’tien tot vijftien’ bedrijven onderdak te kunnen bieden.

Gemeenschap

Onderdeel van het gebouw wordt ook een vleugel waarin het bedrijf zijn ’Startup Lab Community’ wil huisvesten: een thuis voor piepjonge bedrijfjes in de allervroegste fase van hun ontwikkeling. Die zorgen niet per se voor een stabiele huurstroom. ,,Maar we willen ze wel graag aantrekken”, stelt Van Overbeek. „Een gewoon kantoorgebouw neerzetten is niet wat we willen. We willen deel worden van de gemeenschap hier en dat mensen en bedrijven elkaar hier kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren. Daar horen bedrijven in alle fases van hun ontwikkeling bij.”

Dit artikel kwam mede tot stand door het Leids Mediafonds.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.