Suzanne (24) is het liefst op reis: ’Het maakt mij compleet’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Suzanne besloot haar baan in te ruilen voor een eigen bedrijf: „Het gaf mij een benauwd gevoel”.

Suzanne besloot haar baan in te ruilen voor een eigen bedrijf: „Het gaf mij een benauwd gevoel”.© Foto Chiara Mars

Chiara Mars

Suzanne (24): „Ik ging elke ochtend naar kantoor en bracht daar de hele dag door. Op een gegeven moment dacht ik: „Wat ben ik nou aan het doen? Als ik dit nog tot mijn zeventigste moet doen spendeer ik mijn hele leven op een kantoor.”

„Het gaf mij een benauwd gevoel; ik wil niet alleen uitkijken naar het weekend. Daarom moest ik de stap zetten en het risico nemen om mijn leven om te gooien. Ik ben nu een halfjaar bezig met mijn eigen bedrijf en merk dat ik er veel plezier in heb. Ik geloof ook dat het gaat lukken.

Ik ben grafisch ontwerper en werkte hiervoor als video-editor. Op de middelbare school was ik altijd al met tekenen bezig, de stap naar het Grafisch Lyceum in Rotterdam en later de kunstacademie in Utrecht was daarom niet heel groot. Ik kom uit een creatieve familie: mijn moeder schildert veel, mijn vader is altijd met muziek bezig en mijn zus is ook heel creatief.

Ik ben een kwart Indonesisch, maar heb niet heel veel meegekregen van die cultuur. Ik ben er wel één keer geweest, op Bali. Ik vond het heel tof om te zien waar ik vandaan kom. Het is toch een onderdeel van mij, ook al ben ik er niet mee opgegroeid.

Tijdens die reis mocht ik deelnemen aan een lokale ceremonie. Ik kreeg een pakje aan, rijstkorrels op mijn hoofd en mocht erbij zijn. Het was bijzonder om te zien hoe zij samenkwamen, hoe hecht iedereen met elkaar was. Die hechtheid is een groot contrast met hoe het hier in Nederland is – een vrouw van een paar straten verderop is voor de meesten van ons een vreemde.

Ik ben van plan om nog heel veel te reizen, veel van de wereld te zien, nieuwe culturen te ontdekken. Vooral als je alleen gaat is het een verrijking van je leven. Ik vind eigenlijk dat iedereen het wel eens gedaan moet hebben. Tijdens het reizen en mijn stage in het buitenland heb ik geleerd om verbindingen aan te gaan met mensen die ik helemaal niet ken. Ik leerde mijn vooroordelen opzij te zetten. Het maakt mij compleet.

Mijn favoriete plek in Alphen? Ik ga heel graag naar Proto, vaak met vriendinnen. Je kunt daar heerlijk drankjes doen.”

Ben of ken jij een Alphenaar die hier ook een plekje verdient? Schroom dan niet om contact op te nemen via dit mailadres: c.mars@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.