Dorpsoverleg Boskoop niet blij met studie naar extra brug over Gouwe: ’Inwoners schreeuwen om een snelle oplossing’

Bestaande aansluiting op N11 bij Alpherium/N207© foto taco van der eb

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Het plan voor een nieuwe brug over de Gouwe, ten noorden van Boskoop, valt slecht bij het Dorpsoverleg Boskoop. Nieuw onderzoek daarnaar kost tijd en levert mogelijk vertraging op bij het verhelpen van verkeersproblemen rondom het dorp.

Sjaak Koster, interim-voorzitter van het Dorpsoverleg Boskoop, is onaangenaam getroffen door de aangekondigde studie naar een nieuwe variant om de verkeersproblemen in en om Boskoop en Hazerswoude-Dorp op te lossen. ’De inwoners en ondernemers in Boskoop vragen niet… maar schrééuwen om een snelle oplossing!’, schrijft Koster in een brief aan het gemeentebestuur van Alphen aan den Rijn en aan de provincie Zuid-Holland. ’Elke dag hebben wij te maken met een stroom auto’s en vrachtauto’s die in Boskoop het dagelijks leven verstikt en de kwaliteit van wonen en leven langs de doorgaande wegen en het centrum ernstig aantast.’

De Alphense wethouder Kees van Velzen (verkeer/CDA) en gedeputeerde Frederik Zevenbergen (verkeer/VVD) kondigden vorige week een studie aan naar aanleg van een tweede Boskoopse brug over de Gouwe. Die verbindt de Burgemeester Smitweg in Hazerswoude-Dorp met de N207 aan de oostkant van de Gouwe.

Een ’horrorscenario’ ligt in het verschiet als er niet snel wat gebeurt aan het verkeersprobleem in en rond Boskoop, zo waarschuwt Koster. Hij wijst op uitbreiding van activiteiten op het ITC/PCT-bedrijventerrein in Hazerswoude-Dorp, de bouw van nieuwe Boskoopse wijken Waterrijk 2 en Florissant en een toename van vaarverkeer op de Gouwe. Ook komt er een groot distributiecentrum in de buurt van de containerterminal Alpherium, dat veel verkeer in de buurt genereert.

Het Dorpsoverleg hoopt dat de gemeente en provincie snel besluiten tot aanleg van een weg tussen het noorden van Boskoop en de N11, ook al is daar veel verzet tegen en de roep om een extra brug over de Gouwe groot. ’Er moet toch ook een aansluiting komen van Boskoop-west naar deze oeververbinding en die doorkruist dan een deel van ditzelfde gebied.’

Een nieuwe variant levert waarschijnlijk nieuwe tegenstanders op en dus vertraging, zo verwacht Koster. ’We begrijpen dat besluitvorming zorgvuldig tot stand moet komen, maar wij begrijpen niet waarom dit proces al vele jaren voortsleept. Zorgvuldigheid mag geen dekmantel worden voor (politieke) besluiteloosheid.’

Van Velzen en Zevenbergen zien juist grote voordelen in de aanleg van een extra brug over de Gouwe. Een ingewikkelde en omstreden nieuwe aansluiting op de N11 via het bedrijventerrein Schans II in Alphen aan den Rijn is dan niet nodig. De komst van een nieuwe brug maakt het ook mogelijk de Boskoopse hefbrug over de Gouwe af te sluiten voor autoverkeer.

Of de aanleg van een brug over de Gouwe financieel haalbaar is, moet nog blijken. De provincie Zuid-Holland en de gemeenten Waddinxveen, Bodegraven-Reeuwijk en Alphen hebben een budget van maximaal vijftig miljoen euro tot hun beschikking voor een groot pakket aan verkeersmaatregelen voor het project Beter Bereikbaar Gouwe. De aanleg van een brug over de Gouwe is daar niet in opgenomen.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.