Clubmens Marcel van Loon leidt als interim-coach DIOK naar eenvoudige zege

De line-out wordt gewonnen door DIOK.

De line-out wordt gewonnen door DIOK.© Foto Erik van Kordelaar

Pieter van der Vliet
Leiden

DIOK won, na een verplichte pauze door interlands, zaterdag in eigen huis van Ascrum. Aan de Smaragdlaan werd het 45-27. In Utrecht boekte The Bassets een 17-27 overwinning op URC.

Tevreden stapte DIOK-captain Ross Bennie Coulson het veld af. Hij had zijn ploeg zien strijden voor de punten, waarbij hij vooral complimenten had voor zijn spelers. ,,Geweldig zoals de jonge spelers de afgelopen maanden gegroeid zijn en als je dan ziet hoe hard er vanmiddag gewerkt is, dan geeft me dat vertrouwen.”

En dat vertrouwen heeft de Leidse hoofdmacht nodig om zich in de tweede helft van het seizoen te kunnen mengen in de strijd om de titel. Na het ontslag vorige maand van hoofdcoach Andy Egonu, moest de club op zoek naar een vervanger. Die is inmiddels gevonden, want in januari wordt de Argentijn Max Machado in Leiden verwacht, nu nog clubcoach in Chili en met zijn club spelend om de titel.

Vertrouwen

In de tussentijd is ex-international Marcel van Loon door het bestuur gevraagd om de honneurs waar te nemen. Van Loon, die binnen de club eigenlijk alleen met de jeugd bezig is, hoefde niet lang na te denken. ,,Ik ben een clubmens, dus doe je dat. Er is talent genoeg en het is leuk om te doen. Ik heb het vertrouwen van de club en dat geeft mij energie om samen met de Pierre Mounal en Vuyisile Mbula de kar te trekken. Ik heb de afspraak met het bestuur dat dit tot de komst van Max is. Daarna zien we wel.”

De stap naar het coachen van senioren bevalt hem tot nu toe goed. ,,Wie weet komt er in de toekomst een club voorbij, ik sta daar best voor open”.

Op het veld had DIOK het lastig. Vooral in de openingsfase, waarbij er technisch het nodige mis ging. Daardoor kon Ascrum lang in het spoor blijven. Met scores van onder meer Bennie Coulsen en kicks van Mounal werd de 19-13 ruststand bereikt. Na de thee zette de Leidenaars er een tandje bij en met try’s van Wolf van Dijk en Kolio Lemalu werd het 33-13. De spanning was toen weg, Ascrum snakte naar het einde en DIOK maakte er via Pim van Dam, Bennie Coulsen en Mounal met 45-27 een einde aan.

In Utrecht was The Bassets met 17-27 te sterk voor URC. De wedstrijd werd overschaduwd door gele en rode kaarten. Dat bracht The Bassets niet van de wijs en dankzij scores van Dylan Robinson, David Aguirra, Samual Birkin en Mark van Loon werden de broodnodige punten gepakte en steeg het op de ranglijst.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.