Leidse zanger en presentator George Julien overleden: ’Hij hield van de schijnwerpers’ [video]

George Julien

George Julien© Foto Facebook

Theo de With
Leiden

Op 74-jarige leeftijd is afgelopen zaterdag George Julien overleden. Als zanger en presentator was hij jarenlang een bekend gezicht in Leiden. Hij overleed in hospice Issoria aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Een allemansvriend. Zo bestempelt zijn vriendin Ellen Stokkermans hem. „George was altijd optimistisch, goedlachs en aardig tegen iedereen.”

Lange tijd stond George Julien bekend als de zingende barkeeper. Eerst in café De Blauwe Huzaar (op de plek waar nu Studio De Veste zit) en later begon hij op de Steenstraat onder de naam Napoleon zijn eigen café-chantant.

„Een show maken van je werk is het heerlijkste wat er is”, zei hij ter gelegenheid van de opening, toen hij in 1975 werd geïnterviewd door de Leidse Courant. Café-chantant Napoleon heeft hij een jaar of acht bestierd. „George zong graag zelf”, weet Ellen Stokkermans. „Maar er kwamen ook andere artiesten optreden.”

Na dit horeca-avontuur werkte hij een poos in het vleesverwerkingsbedrijf van zijn broer Felix, met wie hij trouwens ook een tijdje in het bandje Page 14 speelde. Felix was de drummer van de band en George stond als zanger uiteraard op de voorgrond.

George Julien was een creatieve duizendpoot. Niet alleen als zanger en plaatjesdraaier stond hij graag op het podium, hij ontpopte zich ook tot presentator van tal van evenementen. Zo presenteerde hij de Leidse huishoudbeurs Leidato, het festival Summerjazz en het Leids Festival van het Levenslied. Ook ging hij aan de slag op de promotie-afdeling van het Leidsch Dagblad. Hij was present op allerlei evenementen en deelde gratis kranten uit. Werkelijk met iedereen wist hij gemakkelijk contact te leggen.

(Tekst gaat door onder filmpje)

Als zanger kon hij overweg met bijna elk repertoire. Hij zong graag bekende Engelstalige liedjes en werd soms de ’Leidse Frank Sinatra’ genoemd, maar met hetzelfde gemak bracht hij onvervalste smartlappen ten gehore. Hij wist maar al te goed dat het levenslied in Leiden altijd onverminderd populair is gebleven.

De laatste jaren vormde Julien een duo met zijn levenspartner Ellen Stokkermans. „We zongen op Gran Canaria en op een camping in Limburg, waar we een seizoensplaats hadden”, vertelt ze. „De Everly Brothers deden we bijvoorbeeld en liedjes van Ramses Shaffy en Liesbeth List.” Afasie, waardoor hij moeilijk uit zijn woorden kon komen, maakte 2,5 jaar geleden een einde aan de zangcarrière van George Julien.

Na een paar maanden kwakkelen werd pas twee weken geleden uitgezaaide alvleesklierkanker bij de Leidenaar vastgesteld. Zijn laatste dagen bracht hij door in hospice Issoria. Vanwege de coronamaatregelen vindt de uitvaart in besloten kring plaats. „Dat is bepaald niet in de geest van George”, denkt Stokkermans. „Hij genoot er juist heel erg van om in de schijnwerpers te staan.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.