Weinig enthousiasme voor onderzoek naar nieuwe brug over de Gouwe, ten noorden van Boskoop: ’Liever een aquaduct’

1 / 2
Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

De mogelijke komst van een nieuwe brug over de Gouwe, tussen Boskoop en Alphen, stemt inwoners in het gebied niet direct enthousiast. Zo bleek dinsdagavond, tijdens een online-presentatie van het provinciale verkeersplan Beter Bereikbaar Gouwe.

Scepsis overheerst bij veel Boskopers, Alphenaren, Hazerswoudenaars en andere inwoners in het gebied rondom de Gouwe. ,,We hebben al voldoende last van bruggen’’, zo verwoordde Arie Molenaar het in een chatsessie. ,,We hebben een voorkeur voor een aquaduct.’’

Voor veel inwoners voelt de bouw van een brug niet goed aan, omdat het ook een brug is die voor veel verkeersopstoppingen in en rond Boskoop zorgt: de Boskoopse hefbrug over de Gouwe. ,,Wordt het probleem hiermee niet verschoven naar de nieuwe brug’’, zo vraagt Arnold Fase zich af. Theo Huisman weet zeker van wel: ,,Met een nieuwe brug over de Gouwe heb je meer brugopeningen en meer maatschappelijke kosten voor wachtend verkeer,. zowel op het water als op de weg.’’

Liever een aquaduct, vinden veel inwoners. ,,Er is nauwelijks draagvlak voor een nieuwe brug tussen Boskoop en Alphen’’, zo hield Damia Ince de provincie voor. ,,Maar er is wél veel draagvlak voor een aquaduct ter hoogte van het Gouwebos. Waarom is dat niet meegenomen?’’ Het Gouwebos is een natuurgebied ten noorden van Waddinxveen.

Voor een mogelijke nieuwe brug over de Gouwe heeft de provincie een ruim zoekgebied aangewezen, ergens tussen de rotonde bij de Halve Raak in Boskoop en de N11 bij Alphen. Via de Burgemeester Smitweg in Hazerswoude-Dorp moet er een nieuwe weg naar de brug komen, die aan de andere kant van de Gouwe aansluit op de N207.

Het Dorpsoverleg Boskoop liet zich onlangs ook negatief uit over het aangekondigde onderzoek naar een nieuwe brug over de Gouwe. Dat levert waarschijnlijk vertraging op bij het verhelpen van de verkeersproblemen in Boskoop, zo verwacht het dorpsoverleg, dat liever ziet dat er aan de noordkant van Boskoop een directe verbinding met de N11 komt.

De nieuwe brugroute is een alternatief voor nieuwe wegen vanuit noordelijk Boskoop naar de N11, die al een tijd in onderzoek zijn. Deze wegen lopen ten westen van de Gouwe naar het noorden, vanaf het Jagerspad of de Burgemeester Smitweg/Compierekade, en sluiten via het bedrijventerrein De Schans aan op de N11.

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen (verkeer/VVD) liet zich onlangs door de Alphense wethouder Kees van Velzen (verkeer/CDA) overtuigen dat een brugvariant vele voordelen heeft ten opzichte van de andere wegvarianten.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.