Leiden uitgeroepen tot meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

Speeltuin De Doorbraak werd compleet vernieuwd en afgelopen zomer heropend.© Archieffoto Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Culemborg

Leiden heeft woensdagmiddag de Jantje Beton Prijs gewonnen en is daarmee uitgeroepen tot meest speelvriendelijke gemeente van Nederland.

Directeur Dave Ensberg-Kleijkers van Jantje Beton overhandigde wethouder Marleen Damen (PvdA) de prijs. Prinses Beatrix, beschermvrouwe van de stichting, onthulde het bijbehorende beeldje van het bekende logo dat Jantje Beton voorstelt.

Dat krijgt een mooi plekje in het Leidse stadhuis. ,,En ik ga nog even kijken hoe we dit met de kinderen gaan vieren’’, zei Damen. ,,Dat hebben we vorig jaar ook gedaan. We hebben er iets op verzonnen, terwijl het eigenlijk niet mocht. Want de kinderen moeten blijven spelen, wat er ook gebeurt. Dat is het allerbelangrijkste.’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Jantje Beton Prijs ontstond in 1978 en is sindsdien vijf keer uitgereikt aan individuen die zich op een speciale manier hebben ingezet voor buitenspelen.

Vanaf nu wordt de prijs tweejaarlijks uitgereikt aan een gemeente die er alles aan doet om kinderen en jongeren zoveel mogelijk buiten te laten spelen en bewegen en op zoveel mogelijk verschillende manieren. En die daarbij voldoende aandacht hebben voor ’inclusief spelen’, zodat een handicap daarbij ook geen belemmering vormt. ,,En vooral bij inclusiviteit is echt nog een wereld te winnen’’, aldus Ensberg-Kleijkers.

En dat is nu juist het sterke punt waarmee Leiden punten scoorde bij de vak- en kinderjury en een van drie finalisten was. Inclusiviteit wordt er sterk aangemoedigd en ondersteund. Almere en Apeldoorn waren de andere twee finalisten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.