Pijnlijke inhaalwedstrijd Rijnsburgse Boys: AFC wint ver in blessuretijd vanaf de penaltystip en oud-speler Tillema velt het vonnis

Joël Tillema benut ver in blessuretijd de beslissende strafschop.© Foto Orange Pictures/Willem Jan Dijkdrent

Rob Kramp
Rijnsburg

Voetbal kan soms walgelijk wreed zijn. Rijnsburgse Boys kwam in de inhaalwedstrijd tegen AFC uitstekend voor de dag. Maar het leverde de Uien welgeteld nul punten op.

Rijnsburgse Boys speelde zeer gedisciplineerd en zette de Amsterdammers lange fases met de rug tegen de muur. Maar op de momenten dat de thuisploeg moest en kon toeslaan, ontbrak het killersinstinct. Daardoor lieten de Rijnsburgers AFC niet alleen ontsnappen, maar bleef de tegenstander geloven in een miraculeuze wederopstanding.

Die kwam er diep in blessuretijd, toen alle spelers zich al verzoend hadden met een gelijkspel. In de vijfde minuut van de extra speeltijd kreeg Bert Koomen in een scrimmage voor het eigen doel de bal tegen de hand. Scheidsrechter Lorenzo Cairo twijfelde, maar wees seconden later naar de strafschopstip.

Trainer Henk Wisman van Rijnsburgse Boys sprong woedend op. ,,Bert hield de hand tegen zijn lichaam. Die Amsterdammer stond een meter van Bert af. Waar moest Bert dan in godsnaam zijn hand laten? Hij had geen tijd om te reageren. Dat was duidelijk aangeschoten hands. Een geval van overmacht.’’

Protesten van de Rijnsburgers hielpen niet. Cairo was onverbiddelijk. Joël Tillema, de oud-Rijnsburger die in vijf seizoenen 65 doelpunten voor de Uien maakte, velde het vonnis, 2-3. Een half uur daarvoor was hij bij de 2-2 ook al trefzeker vanaf de stip na een overtreding van Ron Zandbergen op Splinter de Mooij.

,,Heel wrang, die laatste strafschop’’, vond Wisman. ,,Een onbegrijpelijke beslissing.’’ De trainer erkende dat zijn ploeg ook zelf schuld had aan de nederlaag. ,,Wij speelden compact. En waren gevaarlijk in de omschakeling. Maar niet dodelijk. We lieten zoveel kansen liggen dat AFC bleef geloven in een goed resultaat.’’ Vooral Jeroen Spruijt, de beste man op het veld, miste koelbloedigheid. Hij was bij vrijwel alle honderd procent kansen betrokken, maar verzuimde zelf drie keer alleen voor de keeper de trekker over te halen.

Rijnsburgse Boys-AFC verdiende dinsdagavond op de lege Middelmors dikke rijen toeschouwers. Het aantrekkelijke duel tussen de nummer vier en zeven in de tweede divisie boeide vanaf de eerste minuut. AFC creëerde in de eerste twintig minuten twee dotten van kansen waarna de thuisploeg het initiatief overnam en voor de rust vier keer had moeten scoren.

Spruijt maakte 1-0, Railey Ignacio gelijk uit een onmogelijke hoek waarbij doelman Michael Bekkers er niet goed uit zag. Roderick Gielisse tekende na de rust met zijn chocoladebeen voor 2-1, waarna vooral Spruijt en Jeffrey Jongeneelen het duel in het slot hadden moeten gooien voordat Joël Tillema aan zijn penalty-act begon.

Rijnsburg-AFC 2-3

31. Spruijt 1-0, 41. Ignacio 1-1, 52. Gielisse 2-1, 64. Tillema 2-2 (strafschop), 90+5. Tillema 2-3 (strafschop).

Rijnsburgse Boys: Bekkers, Koomen, Artien, Van der Plas, Zandbergen (66.Mieras), Gielisse (88. Monteiro), Spruijt, De Bruin, Jongeneelen, Zeldenrust, Asante (66. Olijfveld).

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.