Theodorus Johannes Valk, een inspirerende harde werker | Uitgelicht

Broer Roolvink

Theodorus Johannes Valk. Geboren: Leiden, 27 april 1946. Overleden: Leiden, 8 oktober 2021.

Kenmerkend voor Theo Valk: wanneer hij kluste in de tuin of aan zijn huis, dan liep hij nog steeds in pak met stropdas rond. Maar het meest karakteristiek was dat hij altijd aan het werk was. Een uitgesproken vertegenwoordiger van de generatie die na de oorlog ons land weer moest opbouwen.

Als schooljongen had hij al verschillende baantjes: de melkboer helpen, auto’s wassen, een krantenwijk. Dat leverde niet alleen hem een zakcentje op, het was ook een welkome aanvulling in de portemonnee van zijn moeder. In zijn werk later liet hij dezelfde totale betrokkenheid zien. Maar ook stond hij altijd klaar om te klussen voor zijn kinderen, voor de buren, voor wie hem maar nodig had.

Hij was betrokken, gaf advies, nam initiatief en ook de leiding. Met als keerzijde natuurlijk ook wel eens dat het moest zoals hij het in zijn hoofd had. Hij was gewoon van: ’niet zeuren, maar doen’. Zo was hij. Samen iets opbouwen en elkaar helpen. Het zat hem in het bloed. Karakters als hij hebben mee de weg bereid naar de welvaart van de jaren zestig.

Liften

Zijn wieg stond in de Leidse Kernstraat. Hij was de tweede van zes kinderen. Soberheid was troef. Een keer per week in zo’n zinken teil in bad. En verder de handen uit de mouwen. Dat deed hij dan ook. Na de middelbare school, haalde hij onder andere zijn diploma’s MBA, SPD, Assurantie. Was werkzaam bij verschillende bedrijven, om daarna vooral carrière te maken bij Möhringer Liften in Haarlem, waar hij als financieel directeur eindigde.

Het laat zich raden dat bij iemand als Theo Valk hobby’s en vrijwilligerswerk vaak samen vielen. Hij was onder meer campagneleider en jaren penningmeester van het CDA, werkte mee aan de Actie Kerkbalans van de Regenboogkerk en zat in de Ombuds- en Inspraakcommissie van der gemeente Leiden.

Met Franny Witteman, die hij had ontmoet op een dansavond bij Evert Castelein, was hij tweeënvijftig jaar getrouwd. Zij kregen twee kinderen en drie kleinkinderen. Hij legde voor zichzelf de lat hoog, had dus ook nogal wat verwachtingen van zijn kinderen, maar bleef altijd de betrokken en vaak helpende vader. Helen en René spraken bij de uitvaart dan ook met veel liefde over hem. Ook de prachtige vakanties als gezin – Europa en Amerika – waren onvergetelijk. Theo en Franny Valk bezochten later samen nog China en Israël, terwijl hij zich eigenlijk het meest thuis voelde in Oostenrijk.

Na zijn hartinfarct in 2016 werd het leven zwaarder en de laatste maanden soms zelfs een worsteling. Voor iemand die altijd de regie hield over de dingen, viel het niet mee om afhankelijk te zijn. Toch hielden zij vrouw en de kinderen veel van hem en wat zullen zij hem gaan missen. En wat hebben wij ook als samenleving veel te danken aan zo’n harde werker uit de tijd van de wederopbouw. Laat hij ons als mensen van nu inspireren.

uitgelicht

In deze wekelijkse rubriek beschrijft Broer Roolvink het leven van onlangs overleden bekende en minder bekende mensen uit deze regio.

Hebt u een tip of wilt u reageren? Mail dan naar b.roolvink@gmail.com.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.