Zoeterwoude gaat Dorpscentrum aantrekkelijker maken

Gertjan van Geen
Zoeterwoude

Na jaren van gesteggel gaat de gemeente Zoeterwoude het Dorpscentrum aanpakken. Uitgangspunt is dat er een economisch gezond, levendig en aantrekkelijk gebied komt.

De gemeente acht het belangrijk dat er in Zoeterwoude-Dorp, net als aan de Rijndijk, een aantrekkelijk dorpscentrum is. Nadat in 2013 de nieuwbouw en de inrichting openbare ruimte van het dorpscentrum was opgeleverd, is er niet meer dan gesproken over het ’afmaken’ ervan. Met onderzoeken en enquêtes onder de bewoners van het dorp is al die tijd niets gedaan.

VVD-fractievoorzitter en oppositieleider Mathieu Paardekooper liet eerder in deze krant optekenen dat de rapporten in de la liggen te verstoffen en er slechts gemeenschapsgeld ter waarde van 70.000 euro over de balk is gesmeten. Volgens hem droegen ook winkeliers, pandeigenaren en inwoners bij aan het probleem. Het winkelaanbod laat te wensen over, winkeliers zijn niet verenigd, op het Dorpsplein is geen horecafaciliteit is om het overdag in het weekend gezellig te maken en inwoners trekken naar Leiden of Leidschendam om te gaan shoppen.

De gemeente wil een actieve rol spelen in het verlevendigen van het centrum en ondernemers stimuleren. Het legde de gemeenteraad drie scenario’s voor, waarvan het zelf vroeg verder te gaan dan alleen faciliteren, maar niet de hele regie in handen te hoeven nemen. Dat zou te veel van het ambtelijke apparaat vragen en daarmee te veel geld gaan kosten. De mogelijke risico’s van de voorkeursoptie - faciliteren, stimuleren en reguleren - liggen erin dat de ondernemers zelf de geschapen randvoorwaarden laten voor wat ze zijn en alsnog geen heil zien in de geboden mogelijkheden.

Wat de gemeenteraad betreft doet de gemeente een laatste poging om het centrum aantrekkelijker te maken voor ondernemers. Het CDA en de VVD lieten weten geld beschikbaar te willen stellen om de boel nog een keer aan te jagen. ,,Maar dan moeten de ondernemers wel actief willen deelnemen’’, sprak CDA-fractievoorzitter Arjan Bakx. ,,En anders moeten we maar een handdoek en een ring zoeken.’’ Dat vond Mathieu Paardekooper (VVD) iets te boud: ,,Maar we kunnen als gemeente de kar niet trekken. Faciliteren en duwen, dat wel. Als de ondernemers niet willen, is het trekken aan een dood paard.’’

Wethouder Tom de Gans (CDA) kon zich daarin vinden. ,,Het sturen van ondernemers is niet mogelijk en dus ongewenst.’’

Begin 2022 komt het college van b en w met een plan van aanpak.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.