Britse premier vraagt of Frankrijk migranten terug kan nemen

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse premier Boris Johnson heeft de Franse president Emmanuel Macron gevraagd of Frankrijk de migranten terug kan nemen die per boot arriveren in Groot-Brittannië. Zo kan het aantal migranten dat de gevaarlijke oversteek waagt "significant of zelfs volledig worden teruggebracht", verwacht Johnson.

De brief aan de Franse president, die Johnson ook op Twitter heeft geplaatst, behandelt vijf aandachtspunten om de migratieproblematiek mee aan te pakken. De Franse en Britse leider en ministers van beide landen hebben al meerdere voorstellen gedaan om een herhaling te voorkomen van het drama in het Kanaal waarbij woensdag zeker 27 mensen om het leven kwamen.

Johnson stelt in zijn brief gezamenlijke patrouilles op zee voor, daarnaast wil hij Britse agenten en grenswachten naar Frankrijk sturen om daar te helpen bij de bewaking van de kust. Ook moderne technologieën, zoals radars, kunnen volgens de Britse premier effectiever ingezet worden op het Kanaal, een van de drukste scheepvaartroutes ter wereld.

Als Frankrijk migranten die naar Groot-Brittannië reizen terug zou willen nemen, heeft dat volgens Johnson een enorm effect omdat het bedrijfsmodel van mensensmokkelaars erdoor aangetast wordt. De Franse autoriteiten hebben nog niet op het voorstel gereageerd, de ministers van Binnenlandse Zaken ontmoeten elkaar op zondag.

De Franse president Macron zei donderdag nog dat een hechtere samenwerking met Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Commissie nodig is om de problematiek aan te passen. Op een persconferentie zei Macron dat Frankrijk een doorvoerland is en dat als migranten eenmaal aan de Kanaalkust staan, "het al te laat is".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.