Nieuw Elan vraagt opnieuw om meer cameratoezicht in stadshart van Alphen

Bewakingscamera.

Bewakingscamera.

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Nieuw Elan pleit opnieuw voor uitbreiding van het aantal bewakingscamera’s in het centrum van Alphen aan den Rijn.

Meer videotoezicht vergroot de veiligheid in het stadshart, stelt raadslid Robert Blom (Nieuw Elan). ’De aanwezigheid van camera’s voorkomt voor een deel het te hard rijden, fietsdiefstal en ongewenste incidenten als berovingen’, schrijft hij aan het college van burgemeester en wethouders.

Nieuw Elan wil in eerste instantie graag camera’s hebben op het Rijnplein en rond het NS-station. ’Gedoseerde uitbreiding’ elders is wellicht ook verstandig, denkt Blom. Zijn partij is bereid extra geld uit te trekken voor cameratoezicht.

De partij vroeg al eerder om meer cameratoezicht, maar daar stemde burgemeester Liesbeth Spies tot nu toe niet mee in. Onlangs nog vroeg Bloms partijgenoot Evon Zevenbergen om meer cameratoezicht- in het centrum om scooteroverlast tegen te gaan. Volgens Spies is dat niet nodig omdat er al elf camera’s hangen die overtredingen registreren. Meer camera’s plaatsen vindt de burgemeester ’buitenproportioneel’.

Incidenten

Begin dit jaar werd duidelijk dat cameratoezicht in de Hooftstraat en de Julianastraat een succes is. De afgelopen twee jaar is het aantal incidenten in beide straten flink afgenomen. In de Julianastraat, een belangrijk uitgaansgebied, registreerde de politie de laatste twee jaar 294 incidenten, de twee jaar daarvoor 412. In de Hooftstraat, waar een aantal coffeeshops zit, liep het aantal incidenten terug van 255 naar 69. Spies liet toen weten dat ze ’blij’ was met het cameratoezicht en dat ze ’de indruk had dat het preventief werkte’.

Het bekijken van de camerabeelden gebeurt door medewerkers van de politie Den Haag. Het politiebureau aan de Patijnlaan heeft een uitkijkcentrale die 24 uur per dag actief is.

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.