MyMicroZoo maakt een plattegrond van de dierentuin in je buik
Operationeel manager Fleur van Eeden en oprichter Jos Seegers van MyMicroZoo.© Foto Hielco Kuipers
MyMicroZoo begon met een idee dat aanvankelijk leek te floppen, toch bestaat het Leidse biotechbedrijfje nog steeds en analyseert nu duizenden darmfloramonsters per jaar. Dankzij de wetenschap kan het steeds meer aflezen uit de inhoud van die kleine dierentuin in je buik.
„Als je wilt weten welke bacteriën er in je darmen leven vraag je een testkit aan en stuurt ons een monstertje terug. De aanwezige bacteriën analyseren wij met een DNA-sequencer waarna je een uitgebreid rapport krijgt waarmee je aan de slag kunt”, Jos Seegers kijkt er triomfantelijk bij.
„Het menselijke microbioom, alles wat op en in je leeft en niet lichaamseigen is, is ongelofelijk interessant. Dat is ook waarom ik in 2016 samen met Derek Butler en Tom van den Bogert met MyMicroZoo ben begonnen. Dit wil iedereen toch weten? Hartstikke leuk.”
Hij glimlacht even. „Tenminste, dat dachten wij toen. Maar de markt dacht wat anders. In die beginjaren verkochten we veel minder testkits dan we hadden gehoopt. Ontdekken wat er in je leeft, dat vindt niet iedereen even spannend. Interessanter wordt het pas als je begrijpt hoe belangrijk het microbioom voor je hele gezondheid is.”
Darmflora
Het bedrijfje bleef daarom lang klein en is dat nog steeds. Toch is er inmiddels goede hoop voor MyMicroZoo, stelt Seegers. Want wat er in je darmen gebeurt heeft meer invloed op wat er in de rest van je lichaam gebeurt dan we tot voor kort dachten: „De samenstelling van je darmflora is een belangrijke indicator voor processen in je hele lichaam en heeft daar ook direct invloed op. Zo maken de bacteriën in je darmen stoffen die je lichaam nodig heeft. Wanneer er van bepaalde stoffen tekorten ontstaan, kunnen de darmen poreus worden en kun je ontstekingsreacties elders in je lichaam krijgen. We zien ook dat mensen met bepaalde aandoeningen, chronische depressie bijvoorbeeld, bepaalde bacteriën missen. Het is goed denkbaar dat als je die aanvult, de patiënt zich beter gaat voelen.”
Eigenlijk vormen je darmflora een orgaan, legt hij uit. „Maar dit is een orgaan waar je direct invloed op kunt hebben. Je kunt tot op zeker hoogte, met name door voeding, zelf sturen welke bacteriën er in je darmen leven en daarmee je algehele gezondheid beïnvloeden. Maar voor je dat kunt doen moet je natuurlijk wél weten wat er leeft.”
Misschien was MyMicroZoo zijn tijd bij oprichting wel iets te ver vooruit. Maar Seegers en de zijnen hielden vol en verlegden hun koers. Inmiddels verwerken ze met vijf mensen - waaronder operationeel manager Fleur van Eeden - vanuit het Nucleusgebouw van Baseclear op het Bio Science Park ’enkele duizenden’ monsters per jaar.
„We verkopen nu niet alleen testkits aan consumenten via onze website maar we zijn ook gaan samenwerken met diëtisten”, verklaart Van Eeden een deel van de stijging. „Want gewoon een overzicht van de bacteriën in je darm ontvangen is niet genoeg. Bij de interpretatie van die gegevens zijn zorgprofessionals heel belangrijk. Zij kunnen met de gegevens bijvoorbeeld je dieet aanpassen en leefstijladvies geven om je darmflora in balans te brengen. Of ze kunnen de aanwezigheid van een bepaalde bacterie, of juist het gebrek ervan, koppelen aan een gezondheidsadvies.”
Graal
Uiteindelijk is dat het doel: „We weten nog niet genoeg van ons microbioom om nu al geautomatiseerd conclusies uit een monsteranalyse te kunnen trekken. Door meer te leren over de verbanden tussen de bacteriën, hun effect op je gezondheid en hoe je deze bacteriën kunt beïnvloeden, hopen we ons rapport uiteindelijk uit te breiden met persoonlijk dieet- en leefstijladvies. Nog mooier zou het zijn om deze ook te combineren met resultaten van andere testen, zoals bloedwaarden. Dat is de heilige graal. Als je ziet hoe snel de wetenschap rond dit onderwerp zich ontwikkelt, denk ik dat we die in komende jaren best zouden kunnen vinden.”
MyMicroZoo
Idee: Klanten met hun eigen darmbacteriën kennis laten maken
Waar: Nucleusgebouw op het Leiden Bio Science Park
Wie: Fleur van Eeden (25) operationeel manager, Jos Seegers (61), wetenschappelijk directeur en mede-oprichter
Omzet ’enkele tonnen’
In dienst: 5
De koers van het Bio Science Park
Het Bio Science Park is de economische motor van Leiden, de kurk waar de stad op drijft. Honderden bedrijven werken er aan de wereld van morgen. Maar wat doen ze precies? De komende maanden duikt het Leidsch Dagblad in de wereld van de biotech in de regio. Deze keer: MyMicroZoo, een bedrijf dat je darmbacteriën in kaart brengt.