Munitie uit Tweede Wereldoorlog gevonden op Leidse Kaasmarkt

© Foto IDDS

Aad Rietveld
Leiden

Onderzoekers van ingenieursbureau IDDS hebben aan de Kaasmarkt in Leiden een kleine granaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

IDDS doet ter voorbereiding op woningbouw bodemonderzoek op de Kaasmarkt. Een medewerker met verstand van explosieven herkende woensdag de acht centimeter lange granaat, waarschijnlijk afkomstig uit boordgeschut van een vliegtuig.

De vondst van de granaat was een ’toevalstreffer’. Na onderzoek van historisch archiefmateriaal was in 2017 de conclusie getrokken dat in de omgeving van de Kaasmarkt zeer waarschijnlijk geen projectielen uit de Tweede Wereldoorlog zouden liggen.

IDDS heeft het onderzoek stilgelegd en de politie gewaarschuwd. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft het doorgeroeste projectiel weggehaald.

De herkomst van de granaat is niet bekend. ,,Er is een getuige die heeft verteld dat in de meidagen van 1940 op de Kaasmarkt Nederlandse troepen gelegerd waren die Duitse vliegtuigen beschoten’’, vertelt Leidenaar Koen Marijt, historicus en explosievendeskundige bij IDDS. ,,Deze granaat zou dus afkomstig kunnen zijn uit het boordgeschut van zo’n Duits vliegtuig. De EOD zal dat wel onderzoeken.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.