Museumprijs gaat naar Kasteel Hoensbroek, Museum Volkenkunde in Leiden grijpt mis

Het kamerscherm uit Deshima.© Foto Volkenkunde

Theo de With
Leiden

Museum Volkenkunde in Leiden grijpt naast de Vriendenloterij Museumprijs. De prijs gaat naar Kasteel Hoensbroek.

De winnaar is donderdagochtend live bekendgemaakt in het tv-programma ’Koffietijd’ door Cathelijne Broers, de directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. De museumprijs wordt jaarlijks toegekend op basis van publieksstemmen en bedraagt 100.000 euro.

Er waren drie genomineerden: Kasteel Hoensbroek, Museum Volkenkunde en het Amsterdam Museum. Volkenkunde had het prijzengeld willen benutten voor uitbreiding van de digitale mogelijkheden rond een Japans kamerscherm, een van de topstukken van het Leidse museum. Het scherm uit Deshima is een paar jaar geleden in het bezit gekomen van het museum en recentelijk gerestaureerd. Het is nu op zaal te zien.

Het museum heeft er een app bij gelanceerd met heel veel digitale mogelijkheden. Zo kan worden ingezoomd op tal van details en kunnen de bijbehorende verhalen worden beluisterd. Ook kan via de app het kamerscherm virtueel in de eigen huiskamer of een klaslokaal worden geplaatst.

Volgens een woordvoerder is na telling van alle stemmen gebleken dat Museum Volkenkunde als tweede is geëindigd. Het Leidse museum heeft 24.832 van de in totaal 67.650 uitgebrachte stemmen binnengehaald, goed voor 36,7 procent van de uitgebrachte stemmen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.