Al tijden niks van Everdina vernomen | column

Janice Deul

Boosterprikken. De Meilandjes. C&A dat een aangifte wegens dwangarbeid aan de broek krijgt. Onze premier die vloekt na het omgooien van zijn koffie en waarom dat nieuws is.

De aangescherpte coronamaatregelen die al dan niet scherper moeten. De zanger die op televisie van ’kopdoeken’ en ’kopvodden’ spreekt, waarna hij met een obligaat mea culpa komt zodra hij daarop wordt aangesproken. Over al deze zaken ga ik het vandaag dus níét hebben. Wel over Everdina, die thuis dood lag zonder dat iemand het wist.

’We kennen elkaar niet, maar we hebben een gemeenschappelijke sociale mediavriendin’, zo begon het bericht dat ik in mijn inbox kreeg. ’Ik maak me zorgen om Everdina. Heb al tijden niks vernomen. Weet jij iets? Dit is niks voor haar.’

Ik wist niets en de radiostilte harerzijds was me ook niet opgevallen. Ik had overigens wel aan haar gedacht, toen ik kort daarvoor dat racegedoe zat te kijken (en het stiekem nog leuk vond ook). Want Everdina, de oudere, alleenstaande dame die ik nog nooit had gezien en wier stem ik nog nooit had gehoord, was Formule 1-fan. Meer dan dat: ze was een kenner, die haar analyses over Hamilton (haar raceheld) en Verstappen met graagte deelde. Scherp en recht voor z’n raap.

Ons contact dateert van 2014. Ze had op eigen wijze haar mening gedeeld over het onderwerp waarin we elkaar van meet af aan vonden: mode en diversiteit. Ik vond haar intrigerend en gevat. En nieuwsgierig als ik ben, nodigde ik haar uit om een keer koffie te doen. „Leuk”, zei ze. „Zodra ik me wat beter voel”, want Everdina bleek chronisch ziek. In de jaren die volgden wisselden we van tijd tot tijd privéberichten uit. Die van mij waren doorgaans kort en bondig. Dit in tegenstelling tot haar teksten die ik altijd waardeerde, maar waarvoor het geduld me soms ontbrak.

Toen kwam corona en de nieuwe werkelijkheid viel haar zwaar. Af en toe vroeg ik haar hoe ze met alles dealde. Klaarblijkelijk zoals ze altijd had gedaan. Soms vloekend en tierend, maar altijd met humor en relativerend, zo leek het althans. En nu is Everdina dood. Moederziel alleen gestorven. Weken geleden al, zoals de bezorgde vriendin liet weten. Ik denk aan haar en aan anderen zoals zij. Van dat koffietje is het nooit gekomen.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.