Cees van der Salm, een onvergetelijke uitstraling | Uitgelicht

Broer Roolvink

Cees van der Salm

Geboren: Lisse, 16 september 1937

Overleden: Warmond, 1 oktober 2021

Zoals de foto al doet vermoeden was Cees van der Salm een aardige man. Hij was echt geïnteresseerd in de ander, zijn vriendelijke uitstraling werkte aanstekelijk en hij nam mensen gemakkelijk voor zich in. Misschien had hij soms wat duidelijker stelling kunnen nemen, maar hij was een uitgesproken harmoniezoeker, een man van de middenweg. Zo heeft hij veel voor de mensen betekend.

Wat ging er echter achter zijn glimlach schuil? Want zijn vrouw Jeanne kreeg in 1992 een ongeluk waardoor zij ernstig gehandicapt raakte. Na twee jaar revalidatie in Amsterdam keerde zij terug naar Lisse. Van der Salm ging minder werken om er met de hulp van thuiszorg voor haar te kunnen zijn. In 2000 overleed zij. En hoe gruwelijk hard kan het leven zijn: twee jaar later overleed zijn zoon Jan als gevolg van een sportongeluk in Canada. Wie Van der Salm kende, wist dat deze rampen diepe sporen in zijn ziel hadden achtergelaten. Maar het maakte hem ruimhartiger en de nabijheid van mensen werd voor hem veel belangrijker dan materie en geld.

Bollen

Van der Salm was een van de acht kinderen van een bollenkweker. Na zijn schoolopleiding werkte hij een tijdje in Engeland, Duitsland en in de kop van Noord-Holland om zich verder te bekwamen in het vak. Daarna zette hij met zijn broer Rinus het ouderlijke bollenbedrijf aan de Vuursteeglaan in Lisse voort.

Van der Salm ontwikkelde zich tot een rationele bollenkweker met gevoel. Het was hard werken, maar ook goed onderhandelen over de prijs. Verder kweekte de geboren natuurliefhebber gepassioneerd nieuwe soorten. Hij heeft een prachtig bedrijf opgebouwd.

Met de liefde van zijn leven - de Brabantse Jeanne - kreeg hij vier zonen. In de geest van die tijd was de opvoeding overigens voor de moeder. Voor vakanties was ook geen tijd. De jongens werkten vaak mee in het bedrijf, hoewel ze geen van allen in de bollen zijn verder gegaan. Toch zien ze met grote dankbaarheid op die tijd terug en het werd - ook met de negen kleinkinderen - een op elkaar betrokken familie.

Na de rampen die zich hadden voltrokken en een periode van stil verdriet, hervond Van der Salm zich. Hij wilde zich niet door het leven uit het veld laten slaan. Het was prachtig dat zoon Freek met Hanneke en hun kinderen naast hem kwam wonen.

Met het verstrijken van de jaren kreeg Cees van de Salm helaas de ziekte van Parkinson en steeds meer last van Alzheimer. Na jaren zelfstandig wonen moest hij - na het breken van zijn heup - in 2019 toch nog naar een instelling in Warmond. Van der Salm is daar nog tweeënhalf jaar heel liefdevol verzorgd.

Er waren mensen die bij de condoleance zeiden: „Cees was een lot uit de loterij.” In elk geval dragen zijn kinderen en kleinkinderen zijn onvergetelijke glimlach voor altijd mee in hun hart.

Uitgelicht

In deze wekelijkse rubriek beschrijft Broer Roolvink het leven van onlangs overleden bekende en minder bekende mensen uit deze regio.

Hebt u een tip of wilt u reageren? Mail dan naar b.roolvink@gmail.com.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.