Taliban ontkennen executies Afghaanse veiligheidstroepen

ANP Producties | Bron: ANP
Kabul

De Taliban in Afghanistan ontkennen het executeren van voormalige leden van de veiligheidsdiensten. De Verenigde Staten, de Europese Unie, individuele EU-lidstaten (waaronder Nederland) en Groot-Brittannië lieten zaterdag in een verklaring weten ernstig bezorgd te zijn over het geweld tegen leden van het leger, politie en inlichtingsdiensten waar Human Rights Watch eerder deze week over berichtte. Meer dan honderd mensen zouden gedood zijn of verdwenen.

Het Talibanregime spreekt de beschuldigingen zondag tegen. "Deze rapporten en beweringen zijn niet gebaseerd op bewijzen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. "We verwerpen dergelijke claims." Volgens hem zijn er wel moorden geweest op voormalige leden van de veiligheidstroepen, maar die zijn volgens hem gedood "vanwege persoonlijke rivaliteiten en vijandschappen". De woordvoerder herhaalde dat er een amnestieregeling geldt voor veiligheidsmedewerkers van het voormalige regime.

In een rapport van 25 pagina's heeft Human Rights Watch de dood of het verdwijnen gedocumenteerd van voormalige Afghaanse officials die de toenmalige regering steunden. Al deze personen zijn gevangengenomen door strijdkrachten van de Taliban tussen 15 augustus en 31 oktober, meldde de organisatie eerder deze week.

De VS en de EU zeiden zaterdag zeer bezorgd te zijn over de rapportage van de mensenrechtenorganisatie. "We bevestigen dat de vermeende acties serieuze mensenrechtenschendingen zijn en indruisen tegen de amnestie die de Taliban aangekondigd hadden. We roepen de Taliban op de amnestie voor voormalige leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten en voormalige overheidsmedewerkers effectief af te dwingen, om te zorgen dat de belofte in het hele land en in alle rangen van de Taliban nageleefd wordt."

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.